Кулеба планує обговорити із Санду ситуацію щодо Придністров'я

Кулеба планує обговорити із Санду ситуацію щодо Придністров'я

Укрінформ
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба планує під час візиту до Молдови обговорити з обраним президентом країни Маєю Санду її заяву щодо необхідності виведення російських військових з Придністров'я.

Як передає Укрінформ, про це дипломат заявив в інтерв'ю РБК-Україна у відповідь на запитання стосовно готовності України до анонсованих Санду певних змін статусу кво в Придністров'ї.

«Я невдовзі планую відвідати Молдову, і ми будемо говорити про всі ці речі, тому що це питання не лише безпеки і територіальної цілісності Молдови, а й питання безпеки України. І я виходжу з того, що події в Молдові та довкола неї завжди нерозривно пов’язані з питаннями національної безпеки України», - сказав Кулеба.

Він додав, що планує поговорити і про врегулювання низки спірних питань у двосторонніх відносинах, і про стратегію врегулювання придністровського конфлікту, і про нові амбітні спільні проєкти.

Очільник МЗС також зауважив,що президент Молдови «широкими мазками озвучила своє бачення» стосовно так званих російських «миротворців» у Придністров'ї, але залишається відкритим питання, якою ще буде позиція уряду, парламенту, чи будуть у Молдові дострокові вибори парламенту тощо.

«Я за спокійний, виважений підхід: поїдемо, послухаємо, поговоримо, розкажемо наше бачення, побачимо, який баланс сил складеться в Молдові, і вже після цього будемо вирішувати, робити якісь конкретні кроки», - зазначив міністр.

Читайте також: Україна з приходом Байдена розраховує на більшу підтримку Штатів у протидії агресії РФ - Кулеба

Як повідомляв Укрінформ, обраний президент Республіки Молдова Мая Санду заявила, що з Придністров'я потрібно вивести російських військових.

Як відомо, Придністров'я, де російськомовне населення становить більшість, проголосило незалежність від Молдови у 1990 році. Росія військово та економічно підтримує сепаратистський режим у регіоні, а присутність своїх військ називає «миротворчою операцією». Водночас міжнародне співтовариство визнає Придністров'я частиною Молдови.

На території невизнаного Придністров'я дислоковані частини 14-ї російської армії. Водночас на Стамбульському саміті ОБСЄ 1999 року РФ зобов'язалася вивести до кінця 2002 року з території Придністров'я (Республіка Молдова) свою групу військ і боєприпаси (на складах в селі Колбасна Рибницького району зберігається понад 20 тисяч тонн боєприпасів), що, втім, так і не було зроблено.

В травні 2017 року Конституційний суд Молдови ухвалив, що перебування російських збройних сил на території Придністров'я суперечить нейтралітету держави.

За результатами виборів у листопаді 2020 року президентом Молдови стала Мая Санду, перемігши чинного президента Ігоря Додона, що мав проросійський імідж.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-