У Раді обговорюють висунення кандидатури Совгирі на посаду судді КСУ - депутат

У Раді обговорюють висунення кандидатури Совгирі на посаду судді КСУ - депутат

Укрінформ
У парламентській фракції партії "Слуга народу" обговорюють імовірність висунення кандидатури народного депутата від цієї фракції і представниці Верховної Ради в Конституційному Суді Ольги Совгирі на посаду судді КСУ.

Про це журналістам розповіла заступник голови фракції "Слуги народу" Галина Янченко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Депутат зауважила, що наразі у КС вакантними залишаються посади трьох суддів, двох з яких має призначити Верховна Рада за своєю квотою.

"Поки що особисто наша фракція визначилася лише з однією кандидатурою. Кандидатів на другу посаду зараз розглядають, обговорюють, хто це може бути. До речі, так само фракція обговорює кандидатуру Ольги Совгирі. Це представниця Верховної Ради в Конституційному Суді, по ній є підтримка у фракції, але зараз теж триває обговорення, чи може фракція і парламент загалом висунути її кандидатуру", - сказала Янченко.

За її словами, вже сьогодні ВР може призначити на посаду судді КС Віктора Кичуна.

Янченко зауважила, що суддя КСУ має бути фаховими, об'єктивним і рівновіддаленим від різних політичних сил.

"Попри те, що цю кандидатуру (Віктора Кичуна - ред.) рекомендує саме "Слуга народу", він, скажімо так, не пов'язаний з нашою політичною партією. Відповідно, може виступати як незаангажований і об'єктивний кандидат на цю посаду", - сказала вона.

Водночас депутат не виключає, що призначення нових суддів КСУ може бути одним із поступових кроків у врегулюванні конституційної кризи, яка виникла після рішення КСУ щодо антикорупційної реформи.

"Але ми так само сподіваємося, що все ж таки ті судді, які приймали рішення і скасувати частину антикорупційного законодавства, вони все-таки підуть назустріч здоровому глузду і підуть у добровільну відставку. Таким чином, можна буде зробити поступове оновлення цього органу", - зазначила Янченко.

Як повідомляв Укрінформ, порядок денний засідання Верховної Ради в п'ятницю, 6 листопада, передбачає призначення суддів КС.

Згідно з Конституцією, до складу Конституційного Суду України входять 18 суддів. Президент, Верховна Рада та з’їзд суддів призначають по шість суддів КСУ. Відбір кандидатур на посаду судді Конституційного Суду здійснюється на конкурсних засадах у визначеному законом порядку. Наразі у складі КСУ 15 суддів. Вакантними залишаються дві посади суддів КС за квотою Верховної Ради та одна – за квотою з’їзду суддів.

27 жовтня КС скасував статтю 366-1 ККУ про покарання за недостовірне декларування та деякі положення закону "Про запобігання корупції". Зокрема, КС визнав неконституційними повноваження НАЗК з перевірки декларацій чиновників, моніторингу способу життя суб'єктів декларування, встановлення своєчасності подання декларацій, а також положення про відкритий доступ до декларацій в Єдиному державному реєстрі.

Читайте також: Рада сьогодні планує призначити двох суддів КСУ

Президент Володимир Зеленський у зв'язку з рішенням КС скликав 29 жовтня засідання РНБО для визначення заходів невідкладної реакції держави на нові загрози і виклики національній безпеці і обороні. На засіданні було прийнято рішення відновити публічний доступ до Єдиного державного реєстру декларацій і забезпечити проведення спеціальних перевірок НАЗК.

Крім того, Зеленський вніс до Верховної Ради як невідкладний законопроєкт «Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства» (№4288), яким пропонує припинити повноваження чинного складу КС.

Також у законопроєкті пропонується визнати, що рішення КС від 27 жовтня є нікчемним (таким, що не створює правових наслідків) як таке, що прийняте суддями КСУ в умовах реального конфлікту інтересів.

Увечері 2 листопада група народних депутатів кількох фракцій на чолі з Головою ВР Дмитром Разумковим зареєструвала законопроєкт №4304 "Про відновлення дії окремих положень Закону України "Про запобігання корупції" та Кримінального кодексу України". Документ передбачає внесення змін до Закону "Про запобігання корупції", якими пропонується відновити права НАЗК.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-