Раді пропонують обмежити поруку для топ-чиновників

Раді пропонують обмежити поруку для топ-чиновників

Укрінформ
Група народних депутатів зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт, у якому пропонують позбавити Президента, Прем'єр-міністра, Голову ВР, народних депутатів права на особисту поруку від топ-чиновників у справах про масштабну корупцію.

Про це Укрінформу повідомили в пресслужбі політсили.

«Це необхідно для того, щоб топ-чиновники й політики не зловживали своїм впливом – ані як підозрювані чи обвинувачені, ані як поручителі. Адже у справах щодо топ-корупції поручителі не можуть гарантувати, що фігуранти дотримуватимуться усіх вимог слідчого судді й не втечуть. Але водночас – використовують свій статус у цих справах для політичного піару, відбілювання репутації фігурантів або навіть тиску на слідство та суд», – пояснюють у «Голосі».

Тому в партії наполягають, що право брати на поруки і бути взятими на поруки для топ-посадовців має бути обмежене.

Автори законопроєкту пропонують, щоб, окрім Президента, голів уряду і парламенту та народних депутатів України, цим правом не могли скористатися також міністри, керівники інших центральних органів влади, голова СБУ, генеральний прокурор, голова НБУ та інші посадовці, визначені підпунктом «а» пункту 1 частини першої статті 3 закону «Про запобігання корупції».

Читайте також: Президент підписав закон про електронну торгівлю ліками

«Для топ-посадовців, яких підозрюють у великих корупційних правопорушеннях, особиста порука – це, фактично, не запобіжний захід, а засіб для піару та тиску. А для декого – просто дешевий варіант сховатися від правосуддя. Дієвіша в цьому випадку альтернатива – застава, яка хоча б гарантує, що держава не залишиться ні з чим, якщо фігурант втече. Бо одна справа – залишити суду “чесне слово” людей, які не можуть ніяк вплинути на тебе, зате здатні тиснути на слідство, як і зробив у 2017 році Микола Мартиненко. І зовсім інша – залишити 3 мільйони гривень, як довелось нещодавно зробити “слузі народу” Олександру Юрченку», – пояснює заступник голови партії «Голос», перший заступник голови Комітету ВР з питань антикорупційної політики Ярослав Юрчишин.

Ініційований ним законопроєкт у Верховній Раді зареєстрували 15 жовтня під номером 4222. При цьому текст проєкту акта та супровідні до нього документи наразі відсутні на сайті парламенту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-