Спеціальні органи працюють над поверненням українців із сирійського табору «Аль-Хол» - Банкова

Спеціальні органи працюють над поверненням українців із сирійського табору «Аль-Хол» - Банкова

Укрінформ
В Офісі Президента запевняють, що в Україні шукають можливі шляхи повернення українців із сирійського табору для біженців «Аль-Хол», і закликали представників Меджлісу не політизувати роботу української розвідки, спецслужб і дипломатів у цьому питанні.

Про це йдеться у коментарі ОП щодо заяв представників Меджлісу про повернення додому з Сирії українських громадян.

“Закликаємо представників Меджлісу не політизувати роботу української розвідки, спеціальних служб і дипломатів”, - зауважили в Офісі глави держави.

В ОП переконують, що окремі представники Меджлісу у зв'язку з об’єктивними обставинами просто не можуть бути детально поінформованими щодо конкретики в тій діяльності, яка здійснюється для повернення додому, в Україну, наших громадян із таких гарячих точок, як Сирія. Над цим професійно працюють, перш за все, дипломати, спеціальні служби та розвідка.

“Очевидно, що питання про повернення людей саме з тієї зони конфлікту не можна зводити до простих медійних «емоційних образів про жінок і дітей». Кожен із дорослих людей, що перебували в тому регіоні на територіях, так чи інакше контрольованих ІДІЛ, має певну особисту історію, яку потрібно досконало вивчити. Крім того, з метою евакуації наших громадян з табору «Аль-Хол» спеціальні органи України проводять низку практичних заходів, зокрема негласних, щодо моніторингу безпекової ситуації та пошуку дійсно можливих шляхів евакуації”, - пояснили в Офісі Президента.

Читайте також: МЗС тримає на контролі ситуацію з українцями у сирійському таборі біженців

В ОП наголосили, що безумовним обов'язком Української держави є порятунок кожного свого громадянина в обставинах, що загрожують життю та здоров'ю, й запевнили, що Україна обов'язково поверне додому кожного українця, який висловлює таке бажання.

“Але маємо пам'ятати також і про безпеку всіх громадян України – як удома, так і за кордоном. Тим паче, що переважна більшість утримуваних українських біженців у Сирії є вихідцями з тимчасово окупованого Криму, де проживають їхні близькі родичі. Публічне розголошення інформації щодо присутності наших громадян у Сирії абсолютно точно може призвести до утисків, затримань з боку спеціальних органів РФ їхніх близьких та осіб, з якими вони контактували в Криму”, - вважають в ОП.

У той же час в Офісі глави держави очікують від Меджлісу “конкретної роботи у тих питаннях, які входять безпосередньо до його компетенції”, зокрема щодо запропонованого Президентом Володимиром Зеленським створення міжнародної платформи для обговорення питання деокупації Криму, активної промоції цієї ініціативи на будь-яких світових майданчиках, у тому числі, медійних.

Читайте також: Україна закликає світ посилювати тиск на РФ через зникнення людей в Криму та на Донбасі

Крім того, в ОП наголосили, що Президент приділяє багато уваги проблемам кримськотатарської громади, робить активні особисті кроки для врегулювання питань із захистом прав наших людей на анексованому півострові, а також для звільнення з полону численних «кримських» в’язнів, пропонує та втілює в життя програми з реінтеграції кримськотатарського населення, яке вимушене було перебратися на материкову Україну.

“Тобто є чим займатися тут і зараз. Перш за все, в інтересах кримськотатарської громади. А не інформаційно спекулювати на дуже складних безпекових глобальних питаннях, використовуючи для цього певну політичну гостроту виборчого періоду. Нашим спільним завданням має бути напрацювання рішень для якнайшвидшого повернення Криму під контроль Української держави”, - додали в Офісі Президента.

Як повідомлялося, раніше голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров закликав владу України допомогти повернути на батьківщину 100 українських жінок і дітей з сирійського табору біженців Аль-Хол.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-