Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Новий удар по самоврядуванню

Новий удар по самоврядуванню

Блоги
Укрінформ
З Марією Іоновою і Іванною Климпуш-Цинцадзе висловлюємо нерозуміння рішенням ЦВК щодо скасування виборів на звільнених територіях.

Голосування на Донбасі не проводили лише в 2014, в гарячу фазу російсько- української війни, коли не було жодної можливості забезпечити елементарну безпеку. З 2015 звільнені території обирали місцеву владу, активно формувалися ОТГ, де також проводилися вибори. Наша команда забезпечила прозорі і демократичні президентські вибори в 2019, звільнений Донбас обирав і цей парламент. Тим більш нелогічним виглядає це рішення в контексті оголошеного перемир‘я, коли місцева влада, ВЦА разом з керівництвом ООС здатні організувати безпечний процес волевиявлення. Спочатку слуги дотягли прийняття виборчого кодексу до останнього дня сесії, на старті сформувавши передумови для можливих зловживань, потім, всупереч Конституції, незаконно перекроїли райони. Тепер новий удар по самоврядуванню - свавілля з виборами.

Зе-команда небезпідставно боїться, що вщент програє місцеві вибори на всій території України. Дійсно, є великий ризик, що на Донбасі проросійські партії і місцеві проєкти можуть не просто виграти, а сформувати більшість в місцевих органах влади і зосередитися не на децентралізації, а на просуванні кремлівських забаганок і відверто путінської політики. Але ризики розшматування країни відверто проросійськими політиками не вирішуються скасуванням виборів. Для протидії таким загрозам повинні попрацювати спецслужби, правоохоронні органи. Так званими "плівками Деркача" доведено, що навіть у ВР певні сили проводять російські спецоперації, а слуги їм підігрують, вимагаючи створити ТСК по "переговорам" Байдена.

Скасування місцевих виборів в окремих населених пунктах Донбасу без відповідного роз‘яснення владою мотивів таких дій викликає непорозуміння, обурення місцевого населення й мало схоже на демократію, а більше- на відпрацювання сценарію фальсифікацій місцевих виборів.

Найбільш вірогідним виглядає це рішення ЦВК в контексті реалізації іншого кремлівського сценарію- пришвидшити проведення виборів на всій території Донбасу, включно з окупованими. Провести ці вибори одночасно, попри все. А це відверто небезпечно.

Ірина Геращенко, Fb

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-