Зеленський може зустрітися з Орбаном наприкінці липня

Зеленський може зустрітися з Орбаном наприкінці липня

Укрінформ
В ході засідання міжурядової українсько-угорської комісії міністри закордонних справ України та Угорщини обговорили перспективи проведення зустрічі Президента України Володимира Зеленського з прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном.

Про це в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" розповів заступник голови МЗС України Василь Боднар.

"Обговорено перспективи проведення зустрічі Президента України Володимира Зеленського з прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном. Орієнтовно, це може бути кінець липня. Угорська сторона пообіцяла надати свої напрацювання щодо тексту меморандуму, який ми запропонували їм ще під час візиту міністра Дмитра Кулеби в Будапешт", - сказав Боднар.

Боднар назвав переговори в рамках спільної комісії в Києві успішними і конструктивними.

"Сам факт проведення комісії після семи років перерви - це вже певний поштовх. Міністри особисто погодили і підписали відповідний протокол. Домовилися сприяти проведенню в найближчі тижні двох додаткових комісій щодо національних меншин і питань освіти, а також буде вжито заходів для підготовки транскордонної комісії з розвитку прикордонної інфраструктури ", - підкреслив він.

Крім того, за словами заступника міністра, сторони знайшли порозуміння щодо заходів з подолання наслідків паводків на Закарпатті.

"Наша сторона звернулася з пропозицією про залучення загального чотиристороннього інженерно-саперного батальйону "Тиса", завданням якого є саме допомогу населенню під час паводків", - зазначив він.

Читайте також: Кулеба роз'яснив ситуацію навколо "угорського" району на Закарпатті

Боднар додав, що всі питання не були вирішені, розбіжності залишаються, але їх намагаються звести до зрозумілого алгоритму вирішення. Одним із способів вирішення питання забезпечення прав національних меншин в сфері освіти він назвав вдосконалення українського законодавства в рамках реалізації однієї з рекомендацій Венеціанської комісії, а саме - розробки нового закону про національні меншини.

"Для нас червоними лініями залишаються ухвалені закони про освіту і державну мову. Забезпечення прав національних меншин у сфері освіти можна здійснювати в контексті приватних шкіл, а також вдосконалення українського законодавства в рамках реалізації однієї з рекомендацій Венеціанської комісії, а саме розробки нового закону про національні меншини . Це шляхи, якими ми можемо йти далі в діалозі один з одним і вирішенні існуючих проблем, розбіжностей і наближення наших позицій. З цим розрахунком ми йдемо на зустріч Президента і прем'єр-міністра ", - пояснив він.

На запитання про те, чи буде досягнута сторонами домовленість про питання освіти ще до зустрічі Зеленського і Орбана, Боднар відповів, що, ймовірно, буде досягнутой прогрес.

Читайте також: Кулеба анонсує зустріч співголів українсько-угорської комісії з нацменшин

"Я думаю, що буде прогрес. Але чи вдасться остаточно врегулювати питання, я б не поспішав з такими висновками. Ми налаштовані на конструктив і на результат, але цей результат повинен бути взаємоприйнятним", - підкреслив він.

Фото: ВП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-