"Євросолідарність" наполягає, щоб на позачерговій Раді розглянули "банківський" законопроєкт

Укрінформ
Фракція "Європейська солідарність" наполягає, щоб у порядку денному позачергового засідання Верховної Ради був врахований законопроєкт щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності" (№2571-д).

Про це заявив лідер "Євросолідарності" Петро Порошенко на брифінгу після наради голів парламентських фракцій і груп з керівництвом Верховної Ради, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні ми з подивом побачили, що в порядку денному на понеділок, на 13 квітня, цього банківського закону немає, хоча комітет обіцяє завершити внесення всіх 16 із зайвим тисяч "поправкового спаму" в порівняльну таблицю вже сьогодні, вже через 4 години. І ми абсолютно не підтримуємо прискорення дати позачергового засідання без того, щоб до розгляду був готовий закон по банківській справі, який цементує позицію України щодо захисту національних інтересів нашої держави", - зазначив Порошенко.

Політик наголосив, що 131 мільярд зовнішніх запозичень України базуються виключно на кредитах міжнародних фінансових організацій, в першу чергу – МВФ.

"Європейська солідарність" була де-факто єдиною політичною силою, яка вимагала, щоб розгляду пропозицій по секвестру бюджету, який зробила влада, обов'язково передував розгляд банківського закону, який є в переліку питань щодо отримання Україною траншу МВФ і щодо захисту України від дефолту", - зазначив Порошенко.

Він додав, що Рада має вже наступного тижня, бажано в понеділок, ухвалити зазначений законопроєкт.

"І, враховуючи ті ризики, які є в зв'язку з проведенням позачергової сесії, ми вимагаємо, щоб на порядок денний виносилися лише питання, які матимуть безпосереднє відношення до протидії коронавірусу", - сказав Порошенко.

Як повідомляв Укрінформ, на позачерговому засіданні 30 березня Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності" (№2571-д) і скоротила терміни підготовки його до другого читання.

Закон, зокрема, унеможливить скасування рішення НБУ про націоналізацію/ліквідацію банків та повернення несправедливої компенсації з держбюджету їхнім попереднім власникам.

Читайте також: "Євросолідарність" пропонує альтернативний проєкт змін до бюджету

Цей законопроєкт є однією з двох головних умов МВФ для отримання Україною допомоги.

За час підготовки законопроєкту №2571-д до другого читання депутати внесли до нього понад 16 тисяч поправок.

Друга умова – ухвалення закону про ринок землі.

10 квітня заступник голови фракції «Голос» Ярослав Железняк після наради керівництва парламенту з головами депутатських фракцій, участь у якій брали Прем’єр-міністр Денис Шмигаль і міністр фінансів Сергій Марченко, заявив, що фракція «Слуга народу» та Президент України Володимир Зеленський поки не планують включати до порядку денного позачергового засідання Ради 13 квітня розгляд у другому читанні законопроєкту №2571-д.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков на брифінгу в п'ятницю 10 квітня зазначив, що поки не може сказати, коли розпочнеться розгляд законопроєкту, бо на сьогодні ще не сформована таблиця поправок.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-