Закон про люстрацію: Малюська прокоментував рішення ЄСПЛ

Закон про люстрацію: Малюська прокоментував рішення ЄСПЛ

Укрінформ
Уряд зробить усе, щоб забезпечити права громадян та зберегти механізм люстрації, хоч і в обмеженому вигляді.

Про це заявив у Facebook міністр юстиції Денис Малюська, коментуючи рішення ЄСПЛ відхилити апеляцію України у справі щодо закону про люстрацію.

“Ми не будемо сидіти, склавши руки, а зробимо усе, щоб забезпечити права громадян та збереження механізму люстрації, хоч і в обмеженому вигляді”, - наголосив він.

Як підкреслив Малюська, ЄСПЛ не визнавав неправомірною люстрацію цілком, а лише її надмірний обсяг. “Окремі категорії громадян, на думку суду, були автоматично люстровані, хоча нічого поганого не вчиняли”, - зазначив він.

Малюська повідомив, що Мін’юст планує спільно з народними депутатами опрацювати та внести законопроєкт, відповідно до якого буде створена комісія, що розглядатиме скарги громадян, які вважають свою люстрацію неправомірною. Також розглядатиметься можливість поновлення на посаді (за її наявності) та виплати різниці між втраченим та реальним заробітком, сказав він.

Читайте також: ЄСПЛ відхилив апеляцію України щодо закону про люстрацію

При цьому міністр наголосив, що описаний ним механізм не застосовуватиметься до категорії громадян, чия люстрація була обґрунтованою.

Як повідомлялося, Європейський суд з прав людини 24 лютого вирішив не розглядати апеляційну скаргу України у справі щодо закону про очищення влади (люстрацію). Відтак рішення ЄСПЛ у цій справі від 17 жовтня 2019 року, яким було встановлено порушення прав українських чиновників, остаточно набуло чинності.

Зокрема, 17 жовтня 2019 року було оголошено рішення ЄСПЛ у справі «Полях та інші проти України» (заяви № 58812/15, 53217/16, 59099/16, 23231/18 та 47749/18). Вона стосувалася звільнення п’ятьох державних службовців відповідно до закону України «Про очищення влади» (люстрацію) 2014 року».

За цією справою суд одноголосно встановив порушення статті 6 § 1 (право на справедливий суд) Європейської конвенції з прав людини у зв’язку з занадто тривалим розглядом справ заявників на національному рівні та порушення статті 8 (право на повагу до приватного життя) конвенції.

Суд також вирішив, що закон про очищення влади застосовується до дуже широкого кола осіб і призвів до звільнення заявників лише на тій підставі, що вони займали посади на державній службі упродовж більш ніж року за часів президентства Януковича або на підставі зайняття посад у Комуністичній партії до 1991 року.

Отже, на думку ЄСПЛ, вказаний закон не зважав на особисту роль, яку відігравали заявники, а також на те, чи були вони особисто пов’язані з будь-якою недемократичною діяльністю, що мала місце в період правління колишнього президента.

Верховна Рада у вересні 2014 року ухвалила закон «Про очищення влади» (люстрацію). Ним забороняється займати певні високі посади на державній службі особам, які обіймали сукупно не менше одного року визначені законом посади на державній службі у період з 25 лютого 2010 року по 22 лютого 2014 року.

Нині у Єдиному державному реєстрі осіб, щодо яких застосовано положення закону України «Про очищення влади», перебувають 893 особи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-