Посол Щерба назвав три ключові питання для досягнення миру на Донбасі

Посол Щерба назвав три ключові питання для досягнення миру на Донбасі

Укрінформ
Для мирного врегулювання конфлікту на Сході України важливо, щоб Захід не забував, хто в цій війні агресор, та продовжував тиск на Росію з тим, щоб вона пішла на справедливий компроміс.

Таку думку висловив посол України в Австрії Олександр Щерба у своїй статті для австрійської центральної газети Die Presse під назвою "Шукаючи справедливий мир".

"Чи є пам’ять Заходу достатньо довгою, аби пам’ятати, хто в цій війні агресор? Якщо тиск на Росію зникне, то навіщо їй шукати справедливий компроміс (компроміс не лише за рахунок інтересів України)?", - називає посол одне з ключових питань, від яких залежить мирне врегулювання.

Щерба вказує на те, що Президент України Володимир Зеленський прийшов до влади "з чітким посланням миру" та з самого початку "показав, наскільки серйозно хоче цей мир принести". Однак, переконаний український дипломат, "лишаються відкритими три ключові питання, від яких залежить перспектива справжнього миру".

Читайте також: Відень усе частіше називає "забутою війною" агресію Росії в Україні - Щерба

Окрім продовження тиску Заходу, ключовим є питання про те, чи готова Росія піти з української території.

"По-перше, чого хоче Росія? Донині її постійним прагненням було тримати Україну у своїй тіні. У цьому, власне, і була мета військової інтервенції. Давайте не забувати: це російські прапори, солдати, зброя знаходяться на українській території, а не навпаки. Тож чи готова Росія справді піти? У будь-якому разі, погроза російського голови парламенту В’ячеслава Володіна наприкінці минулого року, що Україна може втратити ще більше територій, не була добрим знаком. Так само як не є добрим знаком зростання і артилерійських обстрілів та снайперських атак проти українських солдатів", - зазначив Щерба.

Ще одним важливим аспектом є те, що як поводитиме себе українське суспільство, "яке вже давно переступило больову межу".: "Більшість населення хоче припинення кровопролиття. Водночас для багатьох мир без перемоги означає поразку. Ці останні задають питання: чи не є заплачена Україною ціна зависокою, аби завершувати війну компромісом?" - зазначив посол.

Дипломат звертає увагу на те, що на війні не буває простих рішень, а кожне рішення чимось погане.

"Кожна поступка викликає хвилю ненависті в соціальних мережах. Проте Зеленський тримає слово. Він пообіцяв повернути політичних в’язнів з Росії - і виконав це. Він пообіцяв створити некорумпований технократичний уряд - і зробив це. Тепер на черзі завершення війни. Але, як то кажуть, це шлях з подвійним рухом", - переконаний посол.

Читайте також: Австрія не буде лобістом російських інтересів у Європі – Щерба

Він підкреслив, що Україна вирішила "пройти свій шлях до миру, "не знаючи, чи Росія готова зробити те саме: "Президент Зеленський взяв на себе величезний політичний ризик, аби Україна і весь регіон нарешті могли дихати вільніше. І так, він це зробив також для Європи".

І тому, на переконання дипломата, якщо Росія справді хоче миру, "вона зобов’язана показати добру волю": "Російські вояки мають піти з українського Донбасу. Напади мають припинитися - як військові, так і словесні".

За словами Щерби, українсько-російські відносини "лежать сьогодні в руїнах", і після Донбасу і Криму, очевидно, пройдуть покоління, поки будуть знайдені стабільні політичні рішення та "досягнута хоч якась нормальність у відносинах". Однак перший крок - припинення кровопролиття - має відбутися вже зараз.

"Що стосується Заходу, то від нього очікується лише вірність принципам. Врешті-решт, ця війна була покаранням України з боку Росії за рішення стати частиною Заходу. Чи хтось про це ще пам’ятає?", - зазначив посол України в Австрії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-