Законопроєкт

Законопроєкт "Слуги народу" про слідчі дії над депутатами вже у Раді

Укрінформ
У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №2237 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою приведення у відповідність до закону України "Про внесення змін до статті 80 Конституції України щодо недоторканності народних депутатів України".

Про це йдеться на сайті Верховної Ради.

Авторами законопроєкту є група народних депутатів від фракції “Слуга народу”. Текст і супровідні документи до проєкту закону наразі не оприлюднені. Зазначається, що законопроєкт №2237 був одержаний Верховною Радою і переданий на розгляд керівництву 7 жовтня.

Як повідомляв Укрінформ, у понеділок, 7 жовтня народні депутати від фракції "Слуга народу" Галина Янченко, Олександр Качура та Денис Монастирський на брифінгу розповіли, що зазначений законопроєкт встановлює порядок проведення слідчих дій над парламентаріями і приводить у відповідність із Конституцією деякі закони у зв'язку зі скасуванням депутатської недоторканності.

Як пояснили депутати, згідно із законопроєктом, після повідомлення про факт вчинення депутатом злочину, генеральний прокурор вноситиме до ЄРДР запис про вчинення кримінального правопорушення і розпочинатиме досудове розслідування.

Читайте також: Більшість українців схвалюють скасування недоторканості депутатів, суддів та президента - КМІС

Щоб отримати тимчасовий доступ до речей, документів, житла, телефонних розмов такого депутата, генпрокурор повинен буде звернутися до апеляційної інстанції з відповідним клопотанням. Для затримання народного депутата потрібно буде рішення суду апеляційної інстанції.

Згідно із законопроєктом, народний депутат не нестиме жодної юридичної відповідальності за висловлювання, парламентську діяльність та голосування.

Як повідомлялося, Верховна Рада 3 вересня ухвалила в другому читанні закон №7203 "Про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України)". За відповідний закон проголосували 373 народні депутати при мінімально необхідних 300.

Верховна Рада 4 жовтня ухвалила закон №1009, який, зокрема, надає Національному антикорупційному бюро України і Державному бюро розслідувань право самостійно здійснювати прослуховування.

Водночас під час підготовки цього документа до другого читання з нього було вилучено норму, яка передбачала, що обшук народних депутатів та проведення стосовно них негласних слідчих дій можливе з санкції генерального прокурора, а не Верховної Ради, як це передбачено зараз.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-