Право на обшук депутатів пропишуть у новому законопроєкті

Право на обшук депутатів пропишуть у новому законопроєкті

Укрінформ
Голова Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності, народний депутат з фракції "Слуга народу" Денис Монастирський заявив, що законопроєкт, який передбачатиме можливість обшуку і затримання народних депутатів, буде зареєстровано вже в п'ятницю 4 жовтня.

Про це він сказав журналістам у кулуарах Верховної Ради в п'ятницю, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми сьогодні реєструємо законопроєкт, де винесли ці норми, які будуть стосуватися реалізації можливості обшуку, проведення негласних слідчих, розшукових дій і затримання народних депутатів. Тому що винісши це з тіла цього закону (закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих положень кримінального процесуального законодавства" (№1009) - ред.), ми сьогодні взяли на себе зобов'язання, і фракція підпише депутатський законопроєкт про те, яким чином мають здійснюватися ці дії щодо народних депутатів", - повідомив Монастирський.

Він зауважив, що йдеться про те, що погоджувати відповідні клопотання щодо депутатів має генеральний прокурор, а рішення приймати суддя апеляційного суду.

Також Монастирський підкреслив, що згідно з ухваленим у п’ятницю законом "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих положень кримінального процесуального законодавства" (№ 1009), були скасовані так звані "поправки Лозового", якими була ускладнена процедура проведення експертиз.

Проте, за словами Монастирського, депутати залишили право на оскарження підозри.

"Також залишили строки так званих фактових проваджень - коли починається досудове розслідування, реєстрація в єдиному реєстрі досудових розслідувань, відповідно, слідчий, прокурор мають чітко визначений строк і час для того, щоб здійснити це розслідування. Якщо в цей час вони не вкладаються, їм необхідно продовжувати таке розслідування", - сказав Монастирський.

Він додав, що це було складне рішення зали.

Читайте також: В ЄС розділили занепокоєння Ради Європи щодо судової реформи в Україні

"Крім того, складним рішенням зали ми залишили те, що коли вже особі повідомлено про підозру, має бути розслідувана справа протягом двох місяців, до трьох місяців може продовжити прокурор, а до шести місяців і далі залишається слідчий суддя, тобто залишається судовий контроль", - пояснив депутат.

Як повідомлялося, Верховна Рада 4 жовтня ухвалила закон №1009, який, зокрема, надає Національному антикорупційному бюро України і Державному бюро розслідувань право самостійно здійснювати прослуховування.

Водночас під час підготовки цього документа до другого читання з нього було вилучено норму, яка передбачала, що обшук народних депутатів та проведення стосовно них негласних слідчих дій можливе з санкції генерального прокурора, а не Верховної Ради, як це передбачено зараз.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-