Рада взялася за оновлення ЦВК

Рада взялася за оновлення ЦВК

Оновлено
Укрінформ
Верховна Рада розпочала розгляд питання про призначення 17 нових членів Центральної виборчої комісії.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Відповідно до пункту 21 частини першої статті 85 Конституції України Верховна Рада України призначає на посади членів Центральної виборчої комісії за поданням Президента України. Згідно зі статтею 3 закону "Про Центральну виборчу комісію", до складу комісії входить 17 членів комісії", - сказав Голова Верховної Ради Дмитро Разумков.

Спікер пояснив, що під час розгляду цього питання регламентом передбачено виступ представника Президента у Верховній Раді Руслана Стефанчука, виступ заступника голови Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування Аліни Загоруйко, виступи від депутатських фракцій, народних депутатів. Ухвалення рішення відбуватиметься шляхом голосування в алфавітному порядку за кожного кандидата окремо.

"Переходимо до розгляду питання", - сказав Разумков.

Зі свого боку представник Президента у ВР, перший віце-спікер Руслан Стефанчук запевнив, що 17 кандидатів на посади членів ЦВК володіють значним практичним досвідом і досконалим знанням українського й міжнародного виборчого права.

"Переважна більшість із них є професійними правниками. Призначення відповідних кандидатів на посади дозволить нам сформувати компетентний, незалежний і, що головне, неупереджений склад Центральної виборчої комісії, який матиме можливість на найвищому рівні забезпечити організацію виборчого процесу в країні", - зазначив він і закликав парламентаріїв підтримати подання Президента.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський 9 вересня вніс до парламенту подання про дострокове припинення повноважень членів ЦВК.

Своє подання Президент, зокрема, мотивував тим, що ЦВК під час реєстрації кандидатів на вибори нібито діяла упереджено і всупереч принципам, визначеним виборчим законодавством. У поданні також зазначається, що 28 рішень ЦВК були скасовані судами.

Читайте також: Порошенко побачив у законопроєкті про столицю спробу порушити Конституцію

Верховна Рада 13 вересня ухвалила постанову "Про дострокове припинення повноважень всього складу Центральної виборчої комісії".

3 жовтня народний депутат Олексій Гончаренко оприлюднив сканкопію подання Президента про призначення 17 нових членів ЦВК. Серед них 12 — представники від фракції "Слуга народу", 2 - від "Опозиційної платформи - За життя" і по одному кандидату від "Батьківщини", "Європейської солідарності" та "Голосу".

Напередодні Комітет ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендував призначити поданих Президентом кандидатів на посади членів ЦВК.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-