Рада “завернула” у комітет закон про держпідтримку Пласту з пропозиціями Президента

Рада “завернула” у комітет закон про держпідтримку Пласту з пропозиціями Президента

Укрінформ
Верховна Рада відправила до профільного комітету на доопрацювання закон "Про державне визнання і підтримку Пласту - Національної скаутської організації України" з пропозиціями президента.

Відповідне рішення підтримали 313 народних депутатів за мінімально необхідних 226, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Раніше Президент Володимир Зеленський ветував закон "Про державне визнання і підтримку Пласту - Національної скаутської організації України", ухвалений Верховною Радою VIII скликання, і надав до нього свої пропозиції. Так, причиною ветування закону про державне визнання Пласту Президент назвав невідповідність його положень Конституції України.

“Аналіз змісту наведених положень закону свідчить про визначення Пласту – національної скаутської організації України - як єдиної в Україні скаутської громадської організації, засад її функціонування та надання їй державної підтримки. Між тим, за даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, на даний час в Україні зареєстровано низку скаутських громадських організацій”, - зазначається у Пропозиціях Президента до закону.

На думку Президента, визначення ж законом Пласту як єдиної в Україні національної скаутської організації фактично створює переваги та привілеї для її функціонування та отримання нею державної підтримки, а також зумовлює ризик унеможливлення створення та дальшої діяльності вже створених інших скаутських організацій, а відтак і обмеження права громадян на свободу об’єднання у такі громадські організації.

Такий підхід, як заявив глава держави, “не відповідає Конституції України”, за якою, зокрема, суспільне життя в Україні ґрунтується на засадах політичної, економічної та ідеологічної багатоманітності; гарантовано право громадян на свободу об'єднання у громадські організації і визначено, що обмеження цього права законом допускаються лише в інтересах національної безпеки та громадського порядку, охорони здоров'я населення або захисту прав і свобод інших людей.

Читайте також: Діаспора просить Зеленського підписати закон про підтримку Пласту

Крім того, вказував Президент, положення закону щодо механізмів державної підтримки Пласту не узгоджуються з частиною другою статті 95 Конституції, за якою виключно законом про державний бюджет визначаються будь-які видатки держави на загальносуспільні потреби, розмір і цільове спрямування цих видатків.

“З огляду на викладене не можу підтримати закон "Про державне визнання і підтримку Пласту – національної скаутської організації України" у запропонованій редакції. Водночас беручи до уваги вагомий внесок українського пластового (скаутського) руху у здобуття і становлення української державності, в громадянську освіту та національно-патріотичне виховання дітей та молоді, пропоную доопрацювати зазначений закон з метою визначення засад державної підтримки розвитку українського пластового (скаутського) руху”, - заявив Зеленський.

Як повідомляв Укрінформ, 30 травня Верховна Рада VIII скликання ухвалила закон "Про державне визнання і підтримку Пласту - Національної скаутської організації України". “За” проголосували 228 народних депутатів.

4 вересня Президент Володимир Зеленський повернув Верховній Раді закон про державне визнання Пласту зі своїми пропозиціями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-