Президент не має звітувати перед парламентом про тактику і стратегію переговорів - Яременко

Президент не має звітувати перед парламентом про тактику і стратегію переговорів - Яременко

Укрінформ
Голова Комітету ВР з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Богдан Яременко заявив, що не розуміє вимоги до Президента звітувати про зовнішньополітичні кроки для досягнення миру на Донбасі.
Про це Яременко написав у Facebook.

"Хочу відповісти своїм колегам з фракцій "Голос" і "Європейська солідарність", які вимагають чи то звіту про ситуацію на переговорах з Росією, чи то визначення директив для президента України, як вести ці переговори. Я не іронізую, а справді не розумію суті вимог колег. Адже керівники всіх фракцій отримали вичерпні пояснення президента щодо «формули Штайнмаєра» і, як виглядало з заяв більшості з них, сприйняли їх. Але, схоже, не змогли переконати свої фракції. Буває", - зазначив голова профільного комітету.

Він зауважив, що, окрім Регламенту ВРУ, в Україні існує Конституція, яка визначає повноваження різних гілок влади і "не залишає сумнівів, що в царині зовнішньої політики інституція президента одноосібно посідає чільне місце".

"Звіти" президента України перед Верховною Радою відбуваються у формі щорічних чи позачергових послань до Верховної Ради. Не на вимогу частини фракцій, а відповідно до потреби, яку визначає сам президент", - написав Яременко.

Голова профільного комітету також нагадав статтю 85 Конституції, яка визначає усі повноваження Верховної Ради в сфері зовнішньої політики. Це, зокрема, ратифікація міжнародних договорів, визначення засад зовнішньої політики, міжпарламентське співробітництво, парламентський контроль за дотриманням законів і затвердження в рамках державного бюджету фінансування зовнішньополітичної сфери.

"Що з цього в рамках повноважень Верховної Ради і в контексті переговорів з Росією хотіли б обговорити колеги? Засади зовнішньої політики? Вони чітко і вичерпно визначені в Законі України «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики», - зауважив дипломат.

На його думку, "дехто у Верховній Раді" під акомпанемент протестів, які "через власні ЗМІ вони і роздмухують", просто намагається в неконституційний спосіб перебрати на себе президентські повноваження.

"Це не вийде. Точніше, це нескладно було зробити в інший спосіб - одному зі стурбованих варто було просто не програти президентські вибори, а іншому - було достатньо набратися сміливості піти на президентські вибори і виграти їх. Тепер же народ України доручив президенту Зеленському реалізовувати свою програму. І президент Зеленський не приховував, що шукатиме миру. Не капітуляції, яку двічі у вигляді мінських домовленостей підписали до нього, а домовленості, яка дозволить зупинити вбивства, по-перше, та повернення окупованих ОРДЛО до складу України, по-друге. І він має повне право обирати тактику і стратегію ведення переговорів. І публічне оголошення цієї тактики та стратегії не завжди корисне", - вважає Яременко.

Водночас він нагадав, що попри це, усвідомлюючи суспільну значимість проблеми, Зеленський публічно окреслив «червоні лінії» і наголосив на тому, що про що він би не домовився з росіянами, оформлювати ці домовленості у вигляді законів - чи то про вибори, чи то про «особливий статус Донбасу» - буде парламент.

"То чи не буде краще дати президенту і миру шанс - не нагнітати, не висувати безпідставні з правової, політичної та правової позицій вимоги, а готуватися до роботи?" - резюмував голова профільного комітету.

Як повідомляв Укрінформ,Президент Володимир Зеленський 1 жовтня заявив, що Україна погодила текст так званої формули Штайнмаєра. За його словами, вона передбачає схвалення в Україні тимчасового закону про особливий статус Донбасу, який стане постійним за умови, якщо ОБСЄ визнає місцеві вибори на цих територіях демократичними.

Читайте також: Влада має “розшифрувати” суспільству зміст "формули Штайнмаєра" - віцеспікер

Водночас ряд українських партій, активісти та громадські діячі виступили з різкою критикою можливості підписання цієї "формули Штайнмаєра". Вони вважають, що спочатку має бути виконана безпекова частина Мінських угод. Тобто, виведення військ і контроль над кордоном мають передувати виборам і обговоренню статусу Донбасу.

Лідер партії "Голос", член Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Святослав Вакарчук заявив, що партія "Голос" вимагає від Президента Володимира Зеленського чіткої відповіді, як відстоюватимуться інтереси України на зустрічі "нормандської четвірки", а також хто і як контролюватиме кордон на Донбасі під час виборів у контексті узгодження "формули Штайнмаєра".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-