Деокупація та зміни до Конституції: Зеленський дав завдання комісії з правової реформи

Деокупація та зміни до Конституції: Зеленський дав завдання комісії з правової реформи

Укрінформ
Комісія з питань правової реформи повинна зосередитися на продовженні конституційної реформи в частині децентралізації, змінах до розділу Основного закону про права людини, стратегії з деокупації територій Криму та Донбасу, а також реформах СБУ і прокуратури.

Про це заявив Президент Володимир Зеленський під час засідання комісії, повідомляє пресслужба глави держави.

«Законопроєкти, нещодавно ухвалені Верховною Радою, перезапускають дуже важливі глобальні процеси в нашій державі. Тепер час для більш системних і ґрунтовних кроків у законодавчій сфері України», - сказав Зеленський, відкриваючи засідання Комісії з питань правової реформи в ОП.

За його словами, комісія має, серед іншого, зосередитися на продовженні конституційної реформи в частині децентралізації.

«Зокрема, це – конституційний фундамент для децентралізації. Його відсутність ускладнює реформу місцевого самоврядування. Існує невизначений статус та повноваження територіальних громад, немає можливості реформувати владу на рівні районів та областей. Орієнтирами у цих питаннях для нас мають бути Європейська хартія місцевого самоврядування та найкращий світовий досвід», – заявив він.

Читайте також: Берлін відзначив конструктивний підхід Зеленського до врегулювання на Донбасі

Зеленський зауважив, що комісія також має напрацювати зміни до розділу Основного закону про права людини.

«Громадяни повинні мати права, які дозволяють їм ухвалювати рішення на місцевому рівні. Маю на увазі, зокрема, плебісцити, а також право участі громадян в ухваленні рішень на національному рівні», – відзначив він.

Іще одним пріоритетом роботи комісії Президент назвав правові питання реінтеграції тимчасово окупованих територій. Зокрема, він наголосив, що потрібно розробити концепцію перехідного правосуддя для подолання наслідків збройного конфлікту та досягнення миру.

«Вона повинна включати заходи з відшкодування збитків жертвам війни, притягнення до відповідальності винних у вчиненні тяжких злочинів, реалізацію права на отримання правди про перебіг подій конфлікту», – зазначив глава держави.

Читайте також: Зеленський зустрівся з головами всіх фракцій — Арахамія

Крім того, він заявив про необхідність стратегії з деокупації тимчасово окупованих територій Криму та сходу країни, повернення їх під контроль України і реінтеграції населення.

«Це відповіді на складні питання: яким буде життя людини після відновлення контролю над Кримом та окупованими частинами сходу країни, які принципи та форми відповідальності, – а в деяких випадках і звільнення від неї, – за співпрацю з окупаційною владою», – зауважив Президент.

Також Комісія з питань правової реформи повинна переглянути підхід до проведення судової реформи, забезпечити законодавчі напрацювання реформи Служби безпеки й запропонувати ідеї для реформи прокуратури в частині впровадження ефективних правових механізмів для координації ролі Офісу генерального прокурора, злагоджених дій органів влади, процесуальної самостійності та незалежності прокурорів.

«А саме – позбавлення СБУ компетенції з протидії кримінальним правопорушенням у сфері економіки, корупції та контрабанди, а також контррозвідувального захисту економічних інтересів держави, що не відповідає європейським традиціям», - підкреслив Зеленський.

Також серед завдань комісії Президент визначив розробку ініціатив для подальшої гуманізації кримінального процесуального законодавства, впровадження ефективних та економічних процедур розслідування й судового розгляду проваджень.

Як повідомлялося, Комісія з питань правової реформи є консультативно-дорадчим органом при Президентові України. Її основне завдання – сприяння подальшому розвитку правової системи держави на основі конституційних принципів верховенства права, пріоритетності прав і свобод людини та громадянина з урахуванням міжнародних зобов'язань.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-