Берлін відзначив конструктивний підхід Зеленського до врегулювання на Донбасі

Берлін відзначив конструктивний підхід Зеленського до врегулювання на Донбасі

Укрінформ
У Берліні вітають досягнуті напередодні в Мінську домовленості та відзначають внесок у це Президента України Зеленського.

Про це заявила речник федерального уряду ФРН Ульріке Деммер у середу на брифінгу в Берліні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Домовленість стала результатом інтенсивних переговорів на рівні зовнішньополітичних радників глав держав і урядів. Вони є важливим кроком на шляху до імплементації Мінських угод", - сказала Деммер.

Особливо, за її словами, уряд ФРН вітає ангажованість українського Президента Володимира Зеленського, який конструктивно демонструє інтерес до мирного вирішення на Донбасі.

Деммер нагадала, що домовленості, досягнуті на засіданні Тристоронньої контактної групи в Мінську, передбачають розведення військ, а також створення для неконтрольованих українським урядом частин Луганської та Донецької областей законодавчих підстав для надання особливого статусу "після проведення там пізніше місцевих виборів".

Вчорашня зустріч прокладає шлях до саміту в Нормандському форматі, додала Деммер. Що стосується дати його проведення, то її поки в Берліні назвати не можуть.

Представник МЗС ФРН Райнер Бреуль заявив: "Для нас узгодження Формули Штайнмаєра є важливим успіхом, крок до виконання Мінських угод. Тепер ми сподіваємося на наступні кроки, оскільки це був початок, лише один крок, крок у правильному напрямку. Зрозуміло, що ще багато суттєвих пунктів залишаються відкритими".

Дипломат підкреслив, що ще треба домовлятися щодо таких важливих питань як виведення "чужих військових формувань", "деякі окремі аспекти" особливого статусу для регіонів тощо. А також підкреслив, що чіткою є позиція, що Україна має відновити контроль на кордоні з Росією. Що мають бути відведені всі важки озброєння від контактної лінії.

"Для нас зрозуміло, що Мінські угоди будуть лише тоді виконані, коли буде відновлений у повному обсязі суверенітет й територіальна цілісність України", - запевнив представник МЗС Німеччини.

Він також додав, що узгодження формули є свідченням, що тривалі зусилля дипломатів дали результат, глава німецького МЗС сам докладав чимало сил, зокрема, провів консультації з українським і російським колегами в Нью-Йорку.

Читайте також: Пристайка та Хомчака кличуть на вечірнє засідання Ради

Як повідомляв Укрінформ, напередодні Україна погодила у Тристоронній контактній групі (м. Мінськ) імплементацію до українського законодавства так званої "формули Штайнмаєра".

Спецпредставник ОБСЄ в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Сході України Мартін Сайдік заявив, що 7 жовтня буде поновлено розведення сил і засобів у Золотому та Петрівському на Донбасі.

Старший аналітик Європейської ради зовнішніх відносини (м. Берлін) Густав Грессел застеріг Україну від "фейкового прогресу" за формулою Штайнмаєра. Франція може спонукати до імплементації так званої "формули Штайнмаєра" на неналежних для України умовах заради досягнення цілей своєї політики зближення з Росією, підкреслив експерт.

В Євросоюзі позитивно оцінили домовленості, які були досягнуті 1 жовтня в Мінську в рамках Тристоронньої контактної групи, та пов’язують з ними сподівання на довгострокове та мирне рішення для конфлікту на сході України, заявила речник Європейської служби зовнішніх дій Майя Косьянчич.

Генеральний секретар ОБСЄ Томас Гремінгер назвав згоду України на положення “Формули Штайнмаєра” важливим кроком уперед, але зауважив, що попереду дуже багато роботи щодо нормалізації ситуації і створення відповідних умов для проведення місцевих виборів на Донбасі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-