У Порошенка попереджають, що Кремль підготував пастку українській владі

У Порошенка попереджають, що Кремль підготував пастку українській владі

Укрінформ
Партія "Європейська солідарність" закликає владу не підписувати документ про реалізацію так званої "формули Штайнмаєра" без вирішення безпекових питань, оскільки вважає, що Кремль підготував Україні пастку.

Про це сказала співголова фракції «Європейська солідарність» Ірина Геращенко, повідомляє пресслужба партії.

"Кремль підготував пастку українській владі, пропонуючи, через так звану формулу Штайнмаєра, провести місцеві вибори на окупованих територіях без попереднього виконання всіх безпекових умов для таких виборів. Ми застерігаємо владу не вірити Путіну, не вірити Кремлю і не потрапити в пастку», – заявила Геращенко.

Вона зауважила, що всі попередні роки під час перемовин обговорювалися «формули Штайнмаєра, плани Мареля, плани Сайдіка», однак українська сторона завжди послідовно відстоювала інтереси України і на чільне місце ставила вирішення безпекового питання.

Геращенко наголосила, що в даній ситуації вкрай важливо дуже чіткого визначити "всі пункти і часові терміни виконання безпекових питань". Без цього, за її словами, інші домовленості ставляться під великий сумнів.

«Для нас є очевидним, що має бути виведення іноземних військ і техніки. Має бути сталий режим тиші на Донбасі, а не як зараз – коли нам говорять, що діє перемир’я, а ми бачимо, що як завжди російські окупаційні війська щодня його порушують. У нас є загиблі, у нас є поранені. В цих умовах говорити про розведення військ по всій лінії зіткнення – це взагалі, як мені здається, велика авантюра», – сказала Геращенко.

Читайте також: “Формула Штайнмаєра”, яка є. Але водночас - її нема…

Крім цього, вона звернула увага на необхідність забезпечення участі у можливих виборах на окупованих територіях Донбасу тимчасово переміщених осіб, аби саме вони могли вибрати там владу, а не "завезені туди «Гіві», «Мотороли», буряти, чи хто там ще воює".

«Сьогодні ми бачимо, що немає відповіді на питання участі переселенців, немає відповіді на питання участі українських політичних сил, участі медіа. Тому все це дуже небезпечні речі. І ми вважаємо, що підписання будь-яких документів без врегулювання питань безпеки – воно буде серйозною кремлівською пасткою, до якої може потрапити Україна», – зазначила Геращенко.

Як повідомляв Укрінформ, 18 вересня міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що на зустрічі радників лідерів країн "нормандського формату" було обговорено і погоджено "формулу Штайнмаєра" щодо дії закону про особливий статус Донбасу та розведення військ на трьох ділянках.

Читайте також: Макрон знову анонсував "нормандський саміт" і згадав "формулу Штайнмаєра"

Перед тим, Пристайко повідомляв, що українська влада опрацьовує можливість проведення місцевих виборів по всій країні, включаючи окремі райони Донецької і Луганської областей.

Раніше Президент Володимир Зеленський заявив, що "формула Штайнмаєра" і всі пункти Мінських угод будуть розглядатися на саміті "нормандської четвірки".

Помічник президента РФ Юрій Ушаков повідомив, що Кремль наполягає, щоб на саміті "нормандської четвірки" були зафіксовані на папері "залізні домовленості" про розведення сил у Станиці Луганській, Золотому і Петровському, особливий статус Донбасу і "формула Штайнмаєра", про що треба домовитися напередодні зустрічі лідерів країн.

Варто зазначити, що українські волонтери, учасники бойових дій на Донбасі, активісти, громадські та політичні діячі виступили з різкою критикою можливості прийняття цієї "формули", оскільки вона має ознаки капітуляції України. 17 вересня вони підписали звернення до Президента Зеленського та окреслили "червоні лінії" внутрішньої та зовнішньої політики, які не слід перетинати владі.

19 вересня у Києві відбулася масова акція протесту, на якій люди вимагали не погоджуватися на капітуляційну для України "формулу".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-