Данилюк назвав Волкера справжнім другом України

Данилюк назвав Волкера справжнім другом України

Укрінформ
Секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Данилюк назвав спецпредставника США на переговорах щодо України Курта Волкера справжнім другом України і висловив вдячність за віддане служіння українсько-американським відносинам.

Про це він заявив на своїй сторінці у Twitter.

"Високо цінуємо зусилля та компетентність Курта Волкера — справжнього друга України. Вдячний за дотримання принципів та віддане служіння українсько-американським відносинам", - зазначив Данилюк.

Читайте також: Порошенко і Клімкін подякували Волкеру за багаторічну підтримку України

Як повідомив у п'ятницю із посиланням на три джерела американський центральний телеканал CNN, спецпредставник США в переговорах по Україні Курт Волкер, який є послідовним прихильником продовження підтримки України з боку Вашингтона та активним учасником переговорів з представниками країн нормандської четвірки, подав у відставку після оприлюднення звіту викривача, де йшлося про приховування Білим домом змісту розмови між Президентом США Дональдом Трампом і Президентом України Володимиром Зеленським.

Ім'я Курта Волкера в документі викривача згадується принаймні п'ять разів у двох епізодах. У першому він фігурує разом з іншим дипломатом – Гордоном Сондлендом, який відомий високим рівнем довіри з боку президента Трампа.

Викривач зауважив: "З огляду на численні доповіді по цих зустрічах, переказаних мені різними американськими чиновниками, посли Волкер і Сондленд, як повідомляється, надавали поради українському керівництву щодо того, як "орієнтуватися" у вимогах, озвучених президентом (Трампом – ред.) пану Зеленському".

Другий епізод, де згадується Курт Волкер разом з послом Сондлендом, стосується спроб особистого адвоката Трампа - Руді Джуліані - "обійти" деякі процеси прийняття рішень у сфері національної безпеки. У цьому зв'язку зазначається, що Волкер і Сондленд спілкувалися з Джуліані з метою "зменшення шкоди" національній безпеці США. Крім того, обидва дипломати зустрічалися з членами нової української влади, щоби "допомогти українським лідерам зрозуміти та відповісти на різні меседжі, які надходили з офіційних каналів США з одного боку, і від пана Джуліані з іншого".

Держдепартамент США поки не прокоментував ситуацію.

Як повідомляв Укрінформ, телефонна розмова президентів Трампа й Зеленського відбулася 25 липня. У серпні викривач одного із розвідувальних органів США подав своєму керівництву скаргу про те, що під час цієї розмови глава Білого дому зробив неприпустиму пропозицію президенту України. Зокрема, йшлося про те, що Трамп пропонував відкрити в Україні кримінальне розслідування проти родини Джо Байдена.

Минулого тижня про це стало відомо американським ЗМІ. У середу й четвер цього тижня були оприлюднені розсекречені тексти розмови президентів і скарги викривача. Демократи в Палаті представників ініціювали процедуру імпічменту президента США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-