Європарламент радить українським депутатам не бути маріонетками

Європарламент радить українським депутатам не бути маріонетками

Укрінформ
Європейський парламент буде уважно спостерігати за демократичними процесами в Україні і допомагати порадою, за необхідністю, але не має наміру вчити Україну демократії.

Таку думку у четвер в Брюсселі під час зустрічі з пресою висловив новообраний Президент (голова) Групи Європарламенту в Комітеті асоціації ЄС Україна Вітольд Ващиковський.

Саме так він відповів на запитання Укрінформу щодо взаємодії із Петом Коксом, який здійснює важливу місію з вдосконалення українського парламентаризму.

«Внутрішні реформи є вашою суверенною справою, суверенним рішенням. Я не хочу втручатися у ваш внутрішній демократичний процес. Ми будемо за ним спостерігати, ми можемо надавати поради, якщо нас будуть про це запитувати. Але ми не маємо наміру вчити вас демократії.

Відмінну точку зору висловила перший віцепрезидент Делегації ЄП німецький депутат Віола фон Крамон-Таубадел (Viola Von Cramon-Taubadel), яка, за її словами, щойно повернулася з України та добре обізнана із внутрішньою ситуацією.

«Я думаю, що зараз вирішальний час для України, і я хотіла б бачити нашу позицію. В наших інтересах, щоб новий президент не продовжував тиск на парламентарів, і не відміняв важливіших структурних основ політичної демократії. Перші тижні показали, що для Зеленського важливо бути ефективним та прискорювати реформи. Але без належної парламентської процедури це є небезпечним. Якщо ви дозволяєте вашим парламентарям протягом однієї ночі проголосувати за 66 законопроєктів, вони не мають уяви про те, за що голосують, вони не поінформовані, вони як маріонетки», - заявила європейський політик.

Вона назвала таку ситуацію «небезпечною і неприйнятною».

«Не в наших інтересах, щоб революція, яка відбулася біля виборчих урн, завершилася повним знищенням парламентської системи. Наша порада – будьте терплячими. Треба проводити слухання, працювати так, як має працювати парламент. Треба забезпечити також належні права для опозиції, дотримуватися демократичних процедур, як це завжди пропонувалося Венеціанською Комісією», - сказала Віола фон Крамон-Таубадел.

Вона наголосила, що хоче підтримувати добрий діалог з колегами у Верховній Раді, продовжувати тривалу і дуже успішну співпрацю.

Читайте також: Представник Польщі очолив делегацію ЄП у Комітеті асоціації ЄС-Україна

«Важливо надати нашим колегам сил, щоб боротися за власні права. Те що я бачу зараз – це великий конфлікт з Офісом Президента. Вирішення цього, безумовно, відповідає нашим інтересам, щоб бачити, що Україна продовжує успішний шлях… Я хочу запропонувати направити відкритий лист нашим колегам. Необхідно показати українським політикам, особливо тим, хто підтримують Зеленського, що для нас (така практика) не є прийнятною. Це небезпечно в цілому для України», - заявила перший віцепрезидент Делегації ЄП у Комітеті Асоціації ЄС-Україна.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-