"Голос" закликає зібрати спецзасідання комітету Ради через ситуацію у МОЗ

Укрінформ
Партія “Голос” наполягає якнайшвидше провести спеціальне засідання комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, щоб заслухати керівництво Міністерства охорони здоров’я.

Про це заявив народний депутат від фракції “Голос” Роман Лозинський, повідомляє пресслужба партії.

“Партія «Голос» наполягає на якнайшвидшому проведенні спеціального засідання комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. Там буде заслухано керівництво Міністерства охорони здоров’я, керівників директоратів та державних експертів, які працюють у міністерстві і отримали посади на відкритих конкурсах та в рамках програми реформування державної служби”, - йдеться в заяві.

Лозинський зазначає, що сигнал від команди держслужбовців у МОЗ у публічній площині може бути свідченням порушення новим керівництвом принципів адміністративної реформи.

“Згортання реформи держслужби та переведення її у режим «ручного управління» державними інституціями – це загроза державності. Професіонали на посадах у директоратах повинні забезпечувати сталість політик. Саме вони – вартові продовження реформ. Знищення нових паростків професійної держслужби призведе до цементування старих «еліт» у владі, позбавить Україну ще одного флангу підтримки міжнародної спільноти”, – заявив Лозинський.

Читайте також: МОЗ готове до співпраці з поліцією

Пресслужба “Голосу” нагадує, що партія категорично виступала проти ухвалення закону №1066 про державну службу. Закон, на думку представників політсили, надає надмірні повноваження у звільненні фахівців.

“Депутати фракції неодноразово публічно застерігали урядовців від спокуси використовувати ці повноваження для розправи над державними експертами та представниками реформованих директоратів, покликаних зберегти інституційну пам’ять при проведенні реформ”, - зазначають у “Голосі”.

Представники партії наголошують, що обов’язково порушать це питання під час презентації програми дій уряду, яку Верховна Рада очікує вже тривалий час.

“Трансформація системи охорони здоров’я має продовжуватися. І саме державні службовці, набрані на відкритих конкурсах, є запорукою подальшого реформування галузі. Звільнення фахівців міністерства охорони здоров’я, які працювали від початків реформи, буде прямо свідчити про недотримання обіцянок новим керівництвом і по сумі згортанням розпочатих реформ галузі”, - йдеться у повідомленні.

Як повідомляв Укрінформ, раніше працівники МОЗ оприлюднили відкритий лист — звернення до Прем'єр-міністра Олексія Гончарука, в якому заявляють, що у міністерстві майже місяць не підписуються важливі документи, зриваються закупівлі лікарських засобів та виробів для важкохворих українців, а також зриваються закупівлі вакцин, зупинена реалізація міжнародних проєктів технічної підтримки, в тому числі й за квотою Світового банку, заблоковані субвенційні платежі регіонам.

Працівники МОЗ попросили прем'єр-міністра втрутитися в ситуацію.

В благодійному фонді "Пацієнти України" заявили про блокування МОЗом поставок ліків та медвиробів в Україну на суму 1,6 млрд грн.

Гончарук відреагував на звернення і наголосив, що уряд уважно вивчає ситуацію, що склалася у Міністерстві охорони здоров’я. Прем’єр-міністр переконаний, що глава відомства Зоряна Скалецька знайде шляхи вирішення проблеми всередині МОЗ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-