Чумак - про реформу ГПУ: Треба ліквідувати і побудувати нову

Чумак - про реформу ГПУ: Треба ліквідувати і побудувати нову

Укрінформ
Пріоритетом у реформуванні прокуратури є створення "абсолютно нової" прокуратури з новими кадрами.

Про це зазначив в інтерв'ю для "Українського радіо" головний військовий прокурор Віктор Чумак.

"Суспільство говорило про необхідність реформування. І я рік тому написав, що реформувати цей орган, на мій погляд, неможливо. Його треба ліквідувати і побудувати новий. Тому, якщо хочете запитати, який пріоритет – нова, абсолютно нова прокуратура з новими кадрами", - зазначив він.

При цьому на запитання журналіста, яким чином проходитиме переатестація, Чумак зауважив - "Ми спочатку їх всіх звільнимо".

"Мова йде не про переатестацію. Генеральна прокуратура залишається. Офіс генерального прокурора створюється паралельно. ГПУ просто залишається працювати до того часу, поки не буде сформований Офіс генерального прокурора, поки там не будуть набрані кадри в рамках переатестації, набору нових кадрів", - зазначив він.

Чумак додав, що у військовій прокуратурі більшість працівників – "це нормальні люди, які "пашуть" у полях".

Читайте також: Чумак сказав, коли запустять реформу військової прокуратури

"Але є частина – які поставили комерційний обіг кримінальних проваджень на своє власне збагачення. Цих людей треба прибрати з органів прокуратури, набрати нових, – тих, хто чесний і нормальний, – перевірити всіма доступними засобами", - додав військовий прокурор.

Чумак також розповів, що тих, хто не пройде переатестацію, звільнятимуть з простим формулюванням – на підставі організаційно-штатних заходів.

"А тих, хто крав, не будуть звільняти – щодо них будуть відновлені чи відкриті кримінальні провадження, які ми намагатимемося довести до суду", - уточнив військовий прокурор.

При цьому Чумак зауважив, що задля зменшення корупційних ризиків прокурорська і суддівська гілка влади мають отримувати приблизно однакові оклади.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 19 вересня ухвалила Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури”.

Закон, зокрема, пропонує замість чинної структури органів прокуратури побудувати після проведення атестації прокурорів нову структуру, що має включати Офіс генерального прокурора, обласні, окружні прокуратури. Також проєкт закону надає генеральному прокурору право ліквідовувати та реорганізовувати окружні та обласні прокуратури.

Окрім того, ліквідуються військові прокуратури, але водночас встановлюються права генпрокурора у разі потреби утворювати спеціалізовані прокуратури на правах структурного підрозділу Офісу генпрокурора, обласних прокуратур, окружних прокуратур.

Закон також передбачає зменшення максимальної кількості працівників органів прокуратури з 15000 до 10000 осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-