Українська сторона ніколи не погоджувалася із

Українська сторона ніколи не погоджувалася із "формулою Штайнмаєра" — Порошенко

Укрінформ
П’ятий президент України, лідер партії "Європейська солідарність" Петро Порошенко заявляє, що українська сторона ніколи не погоджувалася із "формулою Штайнмаєра".

Про це повідомляє пресслужба партії.

"Ніколи українська сторона не погоджувалась із "формулою Штайнмаєра". Ніколи. Ні на паризькому, ні на берлінському самітах. Штайнмаєр запропонував: давайте одразу після проведення виборів вступить в силу закон про особливий режим місцевого самоврядування. І ні слова більше", – заявив Порошенко під час спільного засідання Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва та Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України з ЄС.

Він також додав, що альтернативи Мінським угодам за п’ять років ніхто не запропонував.

Читайте також: Пристайко заявляє, що погодив текст "формули Штайнмаєра"

Лідер "Євросолідарності" наголосив, що позиція України чітка: спочатку безпековий компонент, який забезпечує захист вільного волевиявлення громадян і відновлення суверенітету України над всією окупованою територією. Другий етап – політичний компонент і проведення під наглядом міжнародних спостерігачів виборів, які відповідають високим стандартам БДІПЛ.

За словами Порошенка, миротворці з мандатом ООН повинні забезпечити гарантію безпекового компоненту для проведення вільного волевиявлення громадян за українські партії, за українським законодавством, під контролем української ЦВК і з забезпеченням контролю держави.

Читайте також: Київ і Москва не мають розбіжностей щодо "формули Штайнмаєра" - Пристайко

Він звернувся до міністра закордонних справ Вадима Пристайка: "В даному випадку теза про вибори по всій території України, вибачте мене збуджує людей. Бо вибори по всій території України можливі на територіях, які зараз є окуповані, лише після відновлення суверенітету, і люди це мають чути. Бо по-іншому виникає обурення людей. І нам це зараз не потрібно".

Як повідомляв Укрінформ, раніше Пристайко заявляв про погодження на зустрічі радників лідерів країн нормандського формату "формули Штайнмаєра" щодо дії закону про особливий статус Донбасу та розведення військ у трьох ділянках.

Очільник МЗС пояснив, що радники "нормандської четвірки" домовилися про конкретний текст, де зазначено, що закон про особливий статус набуває чинності в попередньому форматі на момент проведення виборів і остаточно набуває сили в момент, коли БДІПЛ ОБСЄ ухвалює рішення, що вибори відбулися відповідно до високих стандартів ОБСЄ. Крім того, міністр зауважив, що другою пропозицією у рішенні радників лідерів країн нормандського формату на зустрічі 2 вересня було розведення військ у трьох ділянках на Донбасі.

Читайте також: Формула Штайнмайєра: громадськість застерігає Зеленського від дій на умовах Кремля

13 вересня Пристайко повідомив, що українська влада опрацьовує можливість проведення місцевих виборів по всій країні, включаючи окремі райони Донецької і Луганської областей.

Раніше Президент Володимир Зеленський заявив, що "формула Штайнмаєра" і всі пункти Мінських угод будуть розглядатися на саміті "нормандської четвірки".

Помічник президента РФ Юрій Ушаков повідомив, що Кремль наполягає, щоб на саміті "нормандської четвірки" були зафіксовані на папері "залізні домовленості" про розведення сил у Станиці Луганській, Золотому і Петровському, особливий статус Донбасу і "формула Штайнмаєра", про що треба домовитися напередодні зустрічі лідерів країн.

Фото: Євросолідарність

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-