Голова КВУ виклав свою версію представництва фракцій у новій ЦВК

Голова КВУ виклав свою версію представництва фракцій у новій ЦВК

Укрінформ
Фракція "Слуги народу" в новому складі ЦВК може отримати вісьмох представників, фракцій "Батьківщини" і "Опозиційної платформи - За життя" - по два, "Європейська солідарність" і "Голос" - по одному.

Таку думку висловив голова Комітету виборців України Олексій Кошель у Facebook.

"Дострокове припинення повноважень складу ЦВК стало можливим завдяки 53 голосам депутатів від "Батьківщини" і "За життя"... За моєю інформацією, партія влади розрахується за ці голоси збільшеними квотами у новому Центрвиборчкомі. Тому, очевидно, "Батьківщина" і "За життя" можуть отримати по 2 представники, у той час як ЄС і "Голос" - по одному. Більшість кандидатур у Зе-ЦВК отримають слуги народу – 8 місць у разі зменшення кількості членів Комісії до 15", - зазначив Кошель.

При цьому він розраховує, що при визначенні кандидатур членів нової ЦВК фракції і групи будуть приймати рішення виходячи з фаховості кандидатів, а не їх партійної лояльності.

Водночас, постанову про достроковоий розпуск ЦВК він назвав "одним із найбільш абсурдних рішень нового парламенту", яке може мати досить серйозні наслідки у майбутньому.

Читайте також: "Слуга народу" вже має 35 потенційних кандидатів у ЦВК — Арахамія

"Це підрив довіри до ЦВК як до інституції, збільшення недовіри до виборчих процесів і результатів волевиявлення. Крім того – спокуса нових членів ЦВК керуватися не лише нормами закону, а й політичною доцільністю", - зауважив Кошель.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 13 вересня ухвалила постанову "Про дострокове припинення повноважень всього складу Центральної виборчої комісії". Постанова набирає чинності з дня її ухвалення.

Президент Володимир Зеленський 9 вересня вніс до Верховної Ради подання про дострокове припинення повноважень членів Центральної виборчої комісії.

Своє подання він мотивував тим, що під час здійснення реєстрації ЦВК нібито діяла упреджено і всупереч принципам, визначеним виборчим законодавством. Зокрема, зазначалося, що 28 рішень ЦВК були скасовані судами.

Читайте також: ЦВК виклала свою позицію щодо припинення її повноважень

11 вересня Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування підтримав це подання Президента.

Нинішній склад ЦВК Верховна Рада затвердила 20 вересня 2018 року. До того ВР чотири роки не могла домовитися щодо призначення нових членів ЦВК попри те, що термін повноважень 12 із 15 членів ЦВК сплив у червні 2014 року, ще в одного — у лютому 2017 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-