Порошенко прокоментував розпуск ЦВК

Порошенко прокоментував розпуск ЦВК

Укрінформ
Рішення Верховної Ради про розпуск Центральної виборчої комісії відкидає Україну назад у російський стиль проведення виборів, вважає п'ятий президент України Петро Порошенко.
Про це він написав у п'ятницю на своїй сторінці у Facebook.

"Звільнення членів Центральної виборчої комісії відкидає Україну назад у російський стиль проведення виборів. Головним досягненням 2019 року всі міжнародні спостерігачі визнали вільні і справедливі президентські і парламентські вибори в Україні. Упродовж виборчого процесу ЦВК продемонструвала незалежність, неупередженість і діяла в чіткій відповідності з законом", - зазначив він.

Порошенко нагадав, що наступного року Україну чекають місцеві вибори, і, за його словами, "кишенькова" Центральна виборча комісія є загрозою для вільного місцевого самоврядування. "Поділяють цю думку і громадські організації: "Опора", Комітет виборців, і всі громадські активісти чітко наголосили, що це не просто порушення закону, а серйозний наступ на демократію. "Європейська солідарність" і я особисто рішуче засуджуємо звільнення членів ЦВК!" - заявив політик.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 13 вересня ухвалила постанову "Про дострокове припинення повноважень всього складу Центральної виборчої комісії". Постанова набирає чинності з дня її ухвалення.

Президент Володимир Зеленський 9 вересня вніс до Верховної Ради подання про дострокове припинення повноважень членів Центральної виборчої комісії.

Читайте також: Верховна Рада розпустила ЦВК: "за" - 341

11 вересня Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування підтримав це подання Президента.

Своє подання Президент, зокрема, мотивував тим, що під час здійснення реєстрації ЦВК нібито діяла упреджено і всупереч принципам, визначеним виборчим законодавством. У поданні також зазначається, що 28 рішень ЦВК були скасовані судами.

Нинішній склад ЦВК Верховна Рада затвердила 20 вересня 2018 року. До того ВР чотири роки не могла домовитися щодо призначення нових членів ЦВК попри те, що термін повноважень 12 із 15 членів ЦВК сплив у червні 2014 року, ще в одного — у лютому 2017 року.

Ілюстрація: www.facebook.com/petroporoshenko

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-