Рада почала розглядати проєкт постанови про розпуск ЦВК

Рада почала розглядати проєкт постанови про розпуск ЦВК

Укрінформ
Верховна Рада розпочала розгляд проєкту постанови про дострокове припинення повноважень всього складу Центральної виборчої комісії.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

З презентацією проєкту постанови 2127 з трибуни парламенту виступає заступник голови Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Аліна Загоруйко (фракції "Слуги народу").

"Відповідно до пункту 21 частини першої статті 85 Конституції України та статті 311 Закону України «Про Центральну виборчу комісію» і зважаючи на вмотивоване подання Президента України Верховна Рада України постановляє: припинити достроково повноваження всього складу Центральної виборчої комісії", - ідеться в тексті документа.

Щоб рішення було ухвалене, його мають підтримати щонайменше 300 народних депутатів.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський 9 вересня вніс до Верховної Ради подання про дострокове припинення повноважень членів Центральної виборчої комісії.

Своє подання глава держави мотивував, зокрема, тим, що під час реєстрації ЦВК нібито діяла упереджено і всупереч принципам, визначеним виборчим законодавством. У поданні також зазначається, що 28 рішень ЦВК були скасовані судами.

Читайте також: ЦВК виклала свою позицію щодо припинення її повноважень

11 вересня Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування підтримав це подання.

Нинішній склад ЦВК Верховна Рада затвердила 20 вересня 2018 року. До того ВР чотири роки не могла домовитися щодо призначення нових членів ЦВК попри те, що термін повноважень 12 із 15 членів ЦВК сплив у червні 2014 року, ще в одного — у лютому 2017 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-