Доповідь ПАРЄ має стати важливим кроком для притягнення Росії до відповідальності - МЗС

Доповідь ПАРЄ має стати важливим кроком для притягнення Росії до відповідальності - МЗС

Укрінформ
Засідання Комітету ПАРЄ з питань рівності та недискримінації, на якому розглядатиметься проєкт доповіді щодо ситуації з кримськими татарами, має стати важливим кроком щодо притягнення до відповідальності за порушення прав і свобод людини на окупованих територіях України.

Про це зазначається у коментарі МЗС.

“Нинішнє засідання Комітету ПАРЄ з питань рівності та недискримінації, на якому розглядатиметься проєкт доповіді щодо ситуації з кримськими татарами, має стати важливим кроком у спільних зусиллях з притягнення до відповідальності за порушення прав і свобод людини на окупованих територіях України”, - ідеться в заяві.

В українському МЗС очікують, що остаточний документ ПАРЄ не лише підтвердить, але й посилить позицію Ради Європи, закликавши Російську Федерацію припинити тимчасову окупацію Криму, яка є першопричиною та єдиним джерелом системних порушень прав людини на півострові, й дотримуватись всіх обов’язків держави-окупанта відповідно до міжнародного гуманітарного права та міжнародного права у сфері прав людини.

МЗС розраховує, що Асамблея закличе РФ негайно звільнити українських громадян, які продовжують незаконно утримуватись на території окупованого Криму та в Росії, а також припинити протиправне застосування законодавства держави-окупанта - РФ, в тому числі щодо примусового призову до окупаційної армії та протиправне переміщення населення на та з території Росії.

У заяві також зазначається, що предметом моніторингу з боку конвенційних та інституційних моніторингових механізмів Ради Європи має бути виконання державою-окупантом своїх зобов’язань відповідно до міжнародного права, зокрема норм і принципів міжнародного гуманітарного права та міжнародного права у галузі захисту прав людини.

Читайте також: Рада закликає ПАРЄ не визнавати членів делегації Росії, “обраних” у Криму

Як наголосили у міністерстві, приймаючи нові рішення, важливо не понижувати задану планку, вимагаючи від Росії виконання раніше ухвалених вимог, але й посилити тиск на державу-окупанта, таким чином сприяючи припиненню стану окупації та порушенням прав людини на півострові.

“Вважаємо, що в умовах кризи довіри до Організації, яка була спровокована самою Парламентською асамблею, спільними кроками, зокрема новими амбіційними рішеннями щодо повернення Криму Україні, ми зможемо відновити авторитет Ради Європи як важливого правового орієнтира в Європі в галузі захисту прав людини”, - підкреслили в МЗС України.

Разом з тим у МЗС нагадали, що протиправність дій Російської Федерації в окупованому Криму підтверджується у численних доповідях міжнародних організацій, зокрема в нещодавно оприлюдненій доповіді Генсека ООН щодо ситуації з правами людини в окупованому Криму, значний обсяг порушень та злочинів країни-окупанта стосується кримських татар.

Читайте також: Комітет Ради схвалив заяву про невизнання російських “виборів” у Криму

Позиція ж Ради Європи та її Парламентської асамблеї, за даними МЗС, зафіксована у численних рішеннях та резолюціях, завжди посідала важливе місце у масиві міжнародно-правових документів, якими з моменту окупації окреслено вимоги до російської влади та її окупаційної адміністрації у Криму.

Як відомо, Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) на осінній сесії обговорить доповідь про ситуацію щодо кримських татар в окупованому Росією Криму. Це питання включене до порядку денного сесії, яка проходитиме у Страсбурзі з 30 вересня по 4 жовтня.

Доповідачем щодо проєкту резолюції, яка розглядатиметься 2 жовтня, виступить швейцарський парламентарій Мануель Торнар.

Профільний комітет ПАРЄ має затвердити проєкт доповіді 12 вересня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-