Рада ухвалила за основу зміни у сфері використання ядерної енергії

Рада ухвалила за основу зміни у сфері використання ядерної енергії

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт “Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії” (№ 1084).

За ухвалення відповідного рішення проголосували 293 народних депутати, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Водночас було ухвалено рішення про скорочення вдвічі строків підготовки документа до другого читання, за що проголосували 284 депутати.

Цей законопроєкт ухвалено з метою гармонізації законодавства України з європейськими вимогами та стандартами, що діють у сфері використання ядерної енергії, встановлення єдиних основних норм безпеки для захисту здоров’я осіб, які перебувають під професійним, медичним опроміненням, та населення проти небезпек, що виникають при іонізуючому випромінюванні.

"Головне завдання законопроєкту - підвищити захист українців від іонізуючого випромінювання під час професійної діяльності та медичних обстежень. Ми пропонуємо більш жорстке регулювання видобування та переробки урану. Цим законопроєктом ми вводимо ліцензування видобування уранових руд. Адже шахтарі в уранових шахтах можуть отримувати опромінювання та дозу радіації на порядок більшу, ніж персонал атомних електростанцій. Ліцензування дозволить захистити цих людей, адже вимагає від роботодавців жорстко контролювати дозу опромінення, надати засоби індивідуального захисту та проводити регулярний медичний огляд", - зазначила заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку Ярослава Підласа, презентуючи законопроєкт.

За її словами, пропонується запровадити радіаційний захист стажерів і студентів на тому ж рівні, що і персоналу.

Також пропонується заборонити імпорт, виробництво і використання медичного обладнання, яке несе завеликі ризики опромінення, зокрема йдеться про рентгенівські апарати, в яких неможливо чітко визначити і контролювати дозу опромінення.

Читайте також: Верховна Рада взялася за детінізацію розрахунків у торгівлі

Також цим законопроєктом враховуються вимоги щодо державного регулювання питань, пов'язаних із поводженням з урановими рудами.

Ухвалений законопроєкт врегульовує питання ядерної та радіаційної безпеки в частині зменшення ризиків тривалого опромінення продуктами радону та питання радіаційного захисту при медичному опроміненні.

Загалом цим документом вносяться зміни до законів «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку», «Про дозвільну діяльність у сфері використання ядерної енергії», «Про захист людини від впливу іонізуючого випромінювання» та «Про видобування і переробку уранових руд».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-