Комітет рекомендує Раді ухвалити законопроєкт про держпідтримку кіно

Комітет рекомендує Раді ухвалити законопроєкт про держпідтримку кіно

Укрінформ
Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендує парламенту ухвалити законопроєкт щодо державної субсидії для повернення частини витрат іноземним суб'єктам кінематографії при виробництві фільму в Україні.

Відповідне рішення члени комітету ухвалили на засіданні в понеділок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Так, більшість членів комітету підтримали пропозицію голови комітету Олександра Ткаченка рекомендувати Верховній Раді ухвалити законопроєкт №1058 "Про внесення змін до закону України "Про державну підтримку кінематографії в Україні" щодо державної субсидії для повернення частини кваліфікованих витрат, здійснених іноземним суб'єктом кінематографії при виробництві (створенні) фільму в Україні" за основу і в цілому та відхилити альтернативний законопроєкт №1058-1.

Авторами законопроєкту є група народних депутатів від фракції "Слуга народу". Президент визначив документ як невідкладний.

Читайте також: Фільм “Додому” відкриє Харківський міжнародний кінофестиваль

"Метою ухвалення законопроекту є створення умов, які мають сприяти залученню позабюджетних коштів, у тому числі іноземних інвестицій та коштів від іноземних суб’єктів кінематографії, у галузь кіновиробництва. Реалізація окремих положень законопроєкту сприятиме популяризації української культури, літературної творчості, архітектури тощо", - йдеться у пояснювальній записці.

Законопроєктом пропонується внести зміни до закону «Про державну підтримку кінематографії в Україні» (законодавчо уточнити умови та порядок надання державної субсидії для повернення частини кваліфікованих витрат, здійснених іноземним суб’єктом кінематографії при виробництві кінофільму в Україні). Визначається, що єдиним суб’єктом, який може претендувати на повернення частини кваліфікованих витрат, здійснених при виробництві фільму в Україні, є іноземний суб’єкт кінематографії.

Згідно з законопроєктом, обов’язковою умовою отримання державної субсидії для повернення частини кваліфікованих витрат, здійснених іноземним суб’єктом кінематографії при виробництві фільму, є відсутність серед його власників, учасників, акціонерів, а також посадових осіб резидентів України. Зазгачається, що таке положення має суттєво знизити відповідні корупціогенні ризики.

Також законопроєктом передбачається можливість для іноземного суб’єкта кінематографії додатково отримати 5% загального обсягу кваліфікованих витрат у випадках, якщо фільм базується на українському літературному творі, якщо мінімум чотири культурні критерії культурного тесту є виключно українськими, або якщо фільм містить сцени, у яких герої (персонажі) фільму читають книгу (книги) українського автора тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-