Німеччина назвала обмін полоненими успіхом для президента Зеленського та Заходу

Німеччина назвала обмін полоненими успіхом для президента Зеленського та Заходу

Укрінформ
Керівники фракції консерваторів у німецькому Бундестазі вважають обмін полоненими між Україною і Росією успіхом для українського президента та доказом правильності стратегії Заходу, спрямованої на діалог.

Про це вони написали на сайті фракції ХДС/ХСС.

"Обмін полоненими - успіх для президента України Володимира Зеленського. Але це також приклад того, що Захід може досягти своїх законних бажань за допомогою готовності до діалогу, а також непохитності та завзятості щодо Росії", - заявив заступник голови депутатської фракції Йоганн Давід Вадефул.

На його думку, на цій основі може бути можливим також прогрес у Мінських переговорах. Депутат сподівається, що готовність до діалогу з російською та українською сторонами призведе також до позитивного впливу та прогресу на запланованій зустрічі на вищому рівні у Нормандському форматі.

Читайте також: Обмін полоненими був і залишається на порядку денному — ОБСЄ

Глава німецької делегації у Парламентській Асамблеї Ради Європи Андреас Нік зі свого боку підкреслює, що звільнення затриманих моряків відповідає ключовій вимозі ПАРЄ, яка була прийнята під час екстреної дискусії у січні 2019 року.

«Як відповідальному доповідачу мені вдалося сформулювати пропозицію про резолюцію та особисто зустрітися з родичами постраждалих моряків», - зауважує Нік.

Депутат нагадує, що Європарламент присудив премію Сахарова у 2018 році режисеру Олегу Сенцову за його позицію щодо політичних в'язнів у Росії, а Парламентська асамблея Ради Європи неодноразово вимагала його звільнення.

«Це перший позитивний крок у сфері прав людини на шляху деескалації конфлікту між Росією та Україною після повернення російської делегації до Парламентської асамблеї Ради Європи у червні», - додає Нік. Нагадаємо, що саме завдяки позиції німецької делегації повернення російської делегації в ПАРЄ стало можливим.

Читайте також: Маас: Обмін полоненими надає рух в імплементацію Мінських угод

«При всіх інших розбіжностях, що залишаються з Росією, наприклад, щодо анексії Криму з порушенням міжнародного права, ми також хочемо працювати в інтенсивному діалозі з парламентарями в Раді Європи над досягненням подальшого прогресу у напрямку подолання військового конфлікту на сході України, а також заради зміцнення прав людини та громадянських прав у Російській Федерації», - заявив Нік.

Читайте також: Нідерланди просять Росію передати Цемаха слідству у справі МН17

Парламентська група ХДС/ХСС вітає обмін полоненими та вважає це важливим кроком у реалізації Мінських угод, йдеться у заяві. В ній наголошується: добре, що режисер Олег Сенцов, моряки та інші в’язні можуть нарешті повернутися додому, адже вони занадто довго були незаконно затримані в Росії.

Як повідомляв Укрінформ, у суботу, 7 вересня, між Україною та РФ відбувся обмін утримуваними особами у форматі 35 на 35. До України повернулися 11 незаконно засуджених у РФ співгромадян та 24 моряків, яких Росія захопила в районі Керченської протоки у листопаді 2018 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-