Рада розглядає у другому читанні законопроєкт про зняття депутатської недоторканності

Рада розглядає у другому читанні законопроєкт про зняття депутатської недоторканності

Фото
Укрінформ
Верховна Рада почала розгляд у другому читанні законопроєкту № 7203 "Про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України)".

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков зазначив, що згідно з Регламентом, даний законопроєкт буде розглядатися за повною процедурою, оскільки передбачає конституційні зміни.

Засідання ВР / Фото: Юлія Овсяннікова‎, Укрінформ

Як повідомляв Укрінформ, законопроєкт №7203 був зареєстрований у парламенті VIII скликання п’ятим Президентом Петром Порошенком. Ним передбачено виключення зі статті 80 Конституції положення, що гарантує парламентаріям депутатську недоторканність, а також неможливість бути притягнутими до кримінальної відповідальності, затриманими чи заарештованими без згоди Верховної Ради. Таким чином, у статті 80 Конституції залишиться лише норма про те, що народні депутати не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп.

Передбачається, що законопроєкт набере чинності з 1 січня 2020 року.

Комітет Верховної Ради з питань правової політики 2 вересня затвердив висновок до законопроєкту. У висновку, зокрема, міститься рекомендація Раді ухвалити в цілому законопроєкт про зміни до Конституції щодо скасування депутатської недоторканності.

Читайте також: Рада планує скасувати недоторканність і направити до КС сім законопроєктів

Як повідомлялося, Верховна Рада IX скликання у перший день роботи 29 серпня ухвалила постанову про попереднє схвалення законопроєкту "Про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України).

Конституційний суд ще 19 червня 2018 року визнав конституційним законопроєкт № 7203.

Відповідно до чинного законодавства, після ухвалення у першому читанні законопроєкт, що вносить зміни до Конституції, має отримати на наступній сесії конституційну більшість у щонайменше 300 голосів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-