Перспективи мирного врегулювання на Донбасі можуть з'явитися у вересні - Маас

Перспективи мирного врегулювання на Донбасі можуть з'явитися у вересні - Маас

Укрінформ
Міністр закордонних справ ФРН Гайко Маас заявив, що перспективи мирного врегулювання на Донбасі можуть з'явитися у вересні - після того, як буде сформований новий уряд України, а також він закликав Росію звільнити українських моряків.

Про це Маас сказав за підсумками переговорів з главою російського МЗС Сергієм Лавровим у Москві, інформує DW.

"Перспективи мирного врегулювання конфлікту на сході України можуть з'явитися у вересні - після того, як буде сформований новий уряд країни, заявив у середу, 21 серпня, міністр закордонних справ ФРН Гайко Маас", - йдеться у повідомленні.

При цьому Маас наголосив, що для мирного врегулювання на Донбасі необхідні конструктивні кроки з обох сторін. "Звільнення українських моряків могло б стати важливим внеском Росії в мирне врегулювання на Донбасі", - зазначив німецький дипломат.

Своєю чергою, Лавров на питання журналістів, чи відповідає істині інформація про те, що російська влада може до кінця серпня звільнити затриманих у Керченській протоці українських моряків, відповів, що потрібна "клопітка робота на результат". "Щоб просувати цю тему, потрібно домовлятися не тільки в принципі, але і погоджувати правові, технічні, організаційні аспекти", - заявив він.

На запитання, чи продовжаться поставки газу через Україну після 2020 року, Лавров заявив, що Україна сама відмовилася від купівлі газу у Росії. При цьому він назвав будівництво газопроводу "Північний потік-2" "суто комерційним проєктом", який підвищить енергетичну безпеку Європи і "не задуманий для того, щоб завдати шкоди Україні". За словами Лаврова, в питанні поставок газу через Україну після завершення будівництва "Північного потоку-2" є конкретні рішення, які дозволять зняти стурбованість, якщо цю тему не будуть намагатися політизувати.

Читайте також: Маас про Мінські домовленості: Нарешті з'явилося сподівання на світло в кінці тунелю

Крім того, Маас заявив, що Німеччина закликає Росію і США продовжити термін дії Договору про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (ДСНО або СНО-3), дія якого закінчується через два роки. "Німеччина закликає, і цей заклик спрямований також на адресу США, зробити все, щоб договір СНО-3 був продовжений. Нас радує, що між Росією і США йдуть переговори про це", - сказав Маас.

Він зазначив, що НАТО не хоче нової ядерної гонки озброєнь, яка "була б небезпечною для багатьох людей, не тільки в Європі". У свою чергу, Лавров заявив, що Росія запропонувала США прийняти конкретні кроки для продовження СНО-3 і тепер чекає відповіді Вашингтона.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-