Порошенко: Коли наші почали виходити з Дебальцевого, Семенченко

Порошенко: Коли наші почали виходити з Дебальцевого, Семенченко "злив" у ФБ маршрут

Укрінформ
Протокол про припинення вогню на Донбасі з 5 вересня 2014 року був підписаний у Мінську після того, як це питання було вирішено на саміті НАТО в Уельсі.

Про це заявив в інтерв'ю "Українській правді" п'ятий Президент України Петро Порошенко.

"5 вересня... скоро буде п’ятиріччя. Воно вирішувалося не в Мінську. 5 вересня вирішувалося в Уельсі, Кардіффі на саміті НАТО. Я про це вперше кажу. Це було диво. Ніхто не вірив тут у нас, коли я їхав на саміт НАТО, що нам вдасться підписати і зупинити російський наступ. Ми застосовували час, відколи почали діяти Мінські домовленості…", - сказав Порошенко.

Він розповів, що Мінські домовленості почали діяти не з дванадцятої години ночі, не з десятої, не з дванадцятої години дня, а з вісімнадцятої, тому що десантники 95-ї і 79-ї під керівництвом Муженка і Забродського мали повернутися з рейду.

"Якби не було цього рейду, то, можливо, і Мінська би не було. Бо вони не розуміли, які у нас сили в тилу, і постійно отримували інформацію про те, що підрозділи російської армії ведуть бої з невідомо звідки з’явившимися українськими десантниками. На 18 годину вони вийшли за лінію зіткнення і вступив у дію Мінськ", - зазначив п'ятий Президент.

Він додав, що коли ми говоримо про Іловайськ чи про Дебальцеве, треба усвідомлювати, що там проти українського армії воювали тільки російські солдати, і сказати правду про це суспільству.

"Бо я точно нікому не побажаю провести таку ніч, коли наші почали виходити з Дебальцевого, а на ФБ (Семена) Семенченка було оприлюднено детальний маршрут виходу. Жах! Бо вскрили "цілком таємний" наказ про вихід, передали Семенченку і той виставив на ФБ. І ти сидиш і думаєш – ну, як?! І треба зараз вночі, без засобів зв’язку, бо повне радіомовчання, змінювати маршрути для того, щоб врятувати людей. Це важко. Тут в Бога повіриш", - зазначив Порошенко.

За його словами, якщо згадати, з чого ми почали, через що пройшли і хтось буде мати сміливість сказати, що це є поразка, "я точно з цим не погоджуся".

Читайте також: Порошенко відповів на обвинувачення в "жадібності"

Як відомо, з 4 по 5 вересня 2014 року в Південному Уельсі відбулася 26-та зустріч на вищому рівні глав держав та голів урядів країн-членів Північноатлантичного альянсу. Це був один з найбільших самітів за всю історію НАТО : у ньому взяли участь близько 60 вищих посадових осіб і високоповажних представників 33-х країн-партнерів, в тому числі міжнародних організацій (ООН, ОБСЄ, ЄС, МВФ, Світовий банк) і перший саміт НАТО після завершення "холодної війни", на якому була відсутня російська делегація.

Ще до засідання комісії Україна-НАТО Президент України Петро Порошенко провів декілька неформальних зустрічей з лідерами США, Італії, Великої Британії, Німеччини і Франції, на яких обговорювалися шляхи вирішення ситуації, що склалася в Україні. Лідери країн-членів НАТО заявили про готовність надати Україні гуманітарну допомогу та несмертельну зброю, а також одностайно підтримали запропонований Петром Порошенком "мирний план дій".

На засіданні комісії Україна-НАТО глави держав та голови урядів країн-членів НАТО виступили із заявою щодо підтримки українського суверенітету, територіальної цілісності в межах міжнародно визнаних кордонів. Комісія констатувала, що Росія продовжує порушувати суверенітет, територіальну цілісність та зазіхати на незалежність України, а також те, що війська РФ залучені до прямої військової операції в Україні, а керівництво Росії продовжує постачати зброю військовим угрупованням на сході України, утримувати тисячні готові до бою підрозділи на кордоні з Україною. Комісія дійшла висновку, що такий розвиток подій підриває безпеку України і має серйозні наслідки для стабільності та безпеки всього євроатлантичного простору.

У спільній декларації після засідання Комісії лідери засудили російську незаконну та самопроголошену анексію Криму і умисну дестабілізацію східної України, яка триває, порушуючи міжнародне право, а також закликали Росію відкликати самопроголошену анексію Криму, якої члени Альянсу ніколи не визнають. Крім того, члени НАТО звернулися до Росії з вимогою припинити підтримувати сепаратистів на східному кордоні України й утриматися від подальших агресивних дій проти цієї держави.

Мінський протокол, або так звана перша Мінська угода, була підписана на переговорах у Мінську 5 вересня 2014 року учасниками Тристоронньої контактної групи: послом Гайді Тальявіні (від ОБСЄ), другим Президентом України Леонідом Кучмою (від України), послом Російської Федерації в Україні Михайлом Зурабовим (від Росії). Крім того, під Протоколом стоять підписи Олександра Захарченка (очільник проросійської маріонеткової псевдореспубліки "ДНР") та Ігоря Плотницького (очільник проросійської маріонеткової псевдореспубліки "ЛНР").

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-