Україна в Гаазі відстоюватиме право на розгляд морської суперечки по суті — Зеркаль

Україна в Гаазі відстоюватиме право на розгляд морської суперечки по суті — Зеркаль

Укрінформ
Українська делегація в рамках слухань у Гаазі щодо порушення Росією Конвенції ООН з морського права в Чорному та Азовському морях і в Керченській протоці відстоюватиме своє право на розгляд справи по суті всупереч спробам Росії цього уникнути.

Про це повідомила заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль у Facebook.

"Росія робить все для затягування справи. Тому вона оскаржує юрисдикцію трибуналу. Між нами відбулося два раунди обміну письмовими поясненнями щодо юрисдикції. Нарешті ми дійшли до усних слухань з питань юрисдикції. Мета Росії традиційна - уникнути розгляду справи по суті і відповідальності. Наше завдання просте і складне водночас - відстояти своє право на судовий розгляд справи по суті", - написала Зеркаль.

Вона додала, що судові слухання цього тижня важливі і в більш широкому контексті. Як зазначила заступник міністра, Росія, “прагнучи вбити справу, намагається додати два важливих питання”. По-перше, за словами Зеркаль, Росія намагається поставити під сумнів український суверенітет в Криму, по-друге - намагається довести, що має право свавільно вести себе на Азові і в Керченський протоці, бо там не застосовується міжнародне морське право.

"Ми знаємо з вами цю історію. Росія прагнула цього давно. Наше завдання - не дати відновити імперське минуле Росії", - наголосила Зеркаль.

Читайте також: Україна vs Росія: у Гаазі почалися слухання щодо порушення морського права

Як повідомляв Укрінформ, Постійна палата третейського суду в Гаазі 10-14 червня проведе слухання щодо попередніх заперечень РФ у справі за позовом України про порушення права прибережної держави відповідно до Конвенції ООН з морського права 1982 року.

Україна 14 вересня 2016 року ініціювала окреме провадження проти РФ щодо порушення нею Конвенції ООН з морського права і просить суд у Гаазі підтвердити права України в Чорному і Азовському морях та у Керченській протоці.

У травні 2017 року відбулося перше процедурне засідання трибуналу за Конвенцією з морського права ООН, в рамках якого створено арбітраж для розгляду спору України проти РФ. Меморандум, тобто пакет доказів того, що Росія порушує суверенні права України в Чорному та Азовському морі й у Керченській протоці, було подано до Постійної палати третейського суду в Гаазі 19 лютого 2018 року. Росія подала до Міжнародного трибуналу свої заперечення щодо юрисдикції цієї інституції розглядати позов України проти РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-