Дочасні вибори-2019: яких “сюрпризів” чекати на етапі з’їздів

Дочасні вибори-2019: яких “сюрпризів” чекати на етапі з’їздів

Аналітика
Укрінформ
Політсили визначаються з “достойниками”, яких поведуть до парламенту. А ще домовляються про політичні “шлюби” й “розлучення”

Найближчі вихідні і наступний тиждень стануть визначальними для формування виборчих списків партій-учасниць “походу в парламент”. Адже, згідно із затвердженим ЦВК календарним планом підготовки до дострокових виборів, подання документів для реєстрації кандидатів завершується 20 червня. Відповідно, до цієї дати треба провести з’їзди політсил, на яких затвердити кандидатів (як до списків, так і для “мажоритарного” походу), аби потім встигнути оформити – і в разі потреби доопрацювати – документи, виправивши допущені помилки. Деякі передвиборчі партзльоти вже відбулися. Підготовка інших триває. Тим часом потенційні учасники виборів продовжують публічні й таємні переговори щодо можливого братання, сватання та, перепрошуємо – “злягання”. Про найбільш видовищні акти... передвиборчого дійства – далі.

Їх з’їзд до Києва доведе... А когось і до Верховної Ради

Вихідними столиця чекатиме на не один “десант” політично активних громадян з усіх куточків країни. Кількість таких “політично-активних” на один квадратний метр, вочевидь, зашкалюватиме – як-то кажуть: куди не плюнь – влучиш або в депутата, або в кандидата, або в делегата... На особливий ажіотаж розраховують на оглядинах, які влаштовує для своїх новонавернених послідовників президентська партія "Слуга народу". Там навіть повідомили: з’їзд змушені перенести із суботи на неділю, бо не встигають опрацювати анкети усіх охочих балотуватися від партії в мажоритарних округах. "Нам потрібен додатковий день, щоб завершити розгляд анкет тих, хто висловив бажання балотуватися. Адже отримали понад 3,5 тисячі заявок!", – пояснили в партії. А обрати ж треба лише 199 (26 мажоритарних округів розташовані на непідконтрольних Києву територіях) ЗеДостойників!.. Завдання і справді не з легких. Ще 225 партійців і “тих, хто приєднався”, матимуть шанс потрапити до ВР за списком. Також на з‘їзді планують затвердити програму партії. Тож нарешті найзагадковіша “гюльчатай” українського політикуму-2019 відкриє личко. Захід відбудеться, як і анонсувалося на суботу, на території Національного ботанічного саду імені Гришка. Ну що ж: “Ботсад – так Ботсад!”.

У партії "Голос" Святослава Вакарчука також вирішили довго “не маринувати” своїх прибічників у приміщенні.

Програму та виборчий список політсили планують презентувати в суботу просто неба, на Старокиївській горі. Там обіцяють "драйв і рок-н-рол”. Хоча офіційну частину з’їзду таки вирішили провести під дахом Національного музею історії України. Підготовка до форуму “вакарчуківців”, до речі, триває на тлі приємних новин від “соціологічного цеху”: партія уже має непогані шанси потрапити до майбутнього парламенту: 5,6% виборців, “які визначилися”, готові віддати за “Голос” свої голоси.

А що ж у партії п'ятого президента України Петра Порошенка "Європейська солідарність"? На неділю заплановано другий етап її передвиборчого з'їзду. Делегати визначаться із списком, сформованим, як обіцяють, за результатами праймеріз, який проводить громадська організація "Справа громад".

Партія екс-глави Служби безпеки України Ігоря Смешка "Сила і честь" представить команду, яка братиме участь у позачергових парламентських виборах, на суботньому з'їзді у Торгово-промисловій палаті. "У команді – відомі, авторитетні, професійні, досвідчені та молоді лідери, прихід яких у політику для багатьох стане несподіванкою", – йдеться у повідомленні прес-служби політсили. Також обіцяють затвердити програму партії, передвиборчий список і список кандидатів у мажоритарних округах.

На суботу й неділю заплановані і з’їзди ще деяких політсил – зокрема, Аграрна партія України “не розмінюється на дрібниці” при виборі місця проведення партфоруму і “замахнулася” на НСК “Олімпійський”!..

А ось керівництво партії Анатолія Гриценка “Громадянська позиція" вирішило на вихідні не відволікати своїх прибічників від побутових справ та відпочинку. Тож з'їзд, на якому затвердять команду для участі в дострокових виборах, проведуть у понеділок. Місце обрали символічне – майданчик біля пам'ятника Тарасові Шевченку, навпроти червоного корпусу Київського національного університету.

Тим часом, у політичній партії “Українська стратегія Гройсмана” вирішили, як-то кажуть, “не відкладати на завтра те, що можна зробити сьогодні”, і провели передвиборчий з’їзд у п’ятницю, 7 червня, в Мистецькому арсеналі. У першому десятку списку партії, окрім лідера, добре відомі прізвища – Лілія Гриневич, Еміне Джапарова, Олександр Саєнко, Євген Нищук, Павло Петренко, Сергій Марченко, Андрій Тетерук, Павло Яблонський та Віктор Єленський.

Кличко і його УДАР... “під дих” прибічникам

Серед найяскравіших передвиборчих “сторі без хепіенду”, свідками яких ми стали останніми днями, – безперечно, трагікомедія зі “сватанням на столичній “Гончарівці”. Це коли Віталій Кличко спробував спокусити спільним походом на вибори ”(з)ново(у)посвяченого” в українське громадянство Міхеїла Саакашвілі. Зрештою, норовлива “наречена” відмовила. А столичний градоначальник, судячи із коментарів під постами у соцмережі, почав стрімко втрачати симпатиків, що, безперечно, негативно позначиться на й без того доволі нерайдужних виборчих перспективах його політсили. Ось лише деякі висловлювання користувачів фейсбуку:

“Тепер точно НЕ голосуватиму за Кличка. Незважаючи на те, що зроблено багато хорошого і потрібного!!! Мер мого міста загруз у багатьох корупційних справах і перестав чути бажання громадян, а тепер ще й тисне руку тому, хто проривав Державний кордон і принижував наших прикордонників! Ні, Києву такий мер не потрібен!”

“Однозначно ми сприйняли цю ідею. І перестали бути вашими прихильниками. Протягуйте руки порушникам кордону України і далі”.

“Це – не підставляння плеча Саакашвілі, це – постріл собі в д-пу!”

“Як можна було так себе злити? Люди Вас поважали...”

І далі – у тому ж (за окремими винятками) дусі...

Сам же Кличко пояснив зроблену Саакашвілі пропозицію не якимось там політичним розрахунком, а суто власною “добротою душевною”: “Я свій жест зробив. Щиро і в продовження дружби та історії відносин. Запропонував у складній ситуації підставити плече, навіть не зважаючи на те, що чимало моїх прихильників неоднозначно сприйняли цю ідею”.

Хоча, за оцінками політологів, “дружня” пропозиція Кличка була не такою вже й безкорисливою: адже таким чином він спробував дистанціюватися від Петра Порошенка і хоча б у опосередкований спосіб заявити про лояльність до нового президента. Утім, поки що “не судилося”. Тож чекатимемо наступних “пропозицій”... “Так можна і Наталі Королевській "плече підставити". А потім і Курченку...” (ще один коментар із Кличкової фейсбук-сторінки).

Ілля КИВАє... до Вітька

Доки одні ініціатори політичних “сватань під вибори” отримують гарбуза, іншим вдається домовитись. Особливо багато бажаючих приєднатись до потенційних (за даними останніх рейтингів) лідерів перегонів. Цими днями на своєрідний кульбіт сподобився голова Соціалістичної партії України, ексрадник міністра внутрішніх справ Ілля Кива. Заради того, щоб потрапити у прохідну частину списку “команди” путінського кума Віктора Медведчука "Опозиційна платформа – "За Життя", він навіть відмовився від повноважень голови Соціалістичної партії України, за яку свого часу правдами і неправдами боровся із Сергієм Капліним та Петром Устенком. "Ілля Кива склав повноваження голови СПУ. Його відставку прийняв черговий з'їзд, який відбувся 5 червня", – йдеться в повідомленні прес-служби політсили.

"Ми прийняли пропозицію приєднатися до потужної прогресивної команди “Опозиційна платформа – "За Життя". Сьогодні найголовніше – досягнення миру в нашій країні. І ми зробили наш крок для того, щоб “зшити” Україну", – заявив Кива... Так і хочеться запитати: “А “зшити” для початку соціалістів (партія перманентно потерпає від “розколів” і скандалів) такому рішучому політикові “слабо”?..

Тим часом, певно, “окрилені” таким поповненням бойко-рабіновічо-медведчуківці 6 червня провели з'їзд, який ухвалив: “прогнозованого деякими аналітиками “шлюбу” із опозиціонерами-ахметівцями не буде. Більше того, ця політсила першою із “серйозних” гравців оприлюднила свій список – принаймні, першу десятку кандидатів. Це – “цвіт” колишньої Партії регіонів: Юрій Бойко, Вадим Рабінович, Віктор Медведчук, Наталя Королевська, Сергій Льовочкін із сестрою Юлією, Василь Німченко, Нестор Шуфрич, Сергій Ларін, Сергій Дунаєв, Тарас Козак.

І ще. Тут у прохідній частині опинився такий персонаж, як Вадим Столар – так звана “права рука” київського міського голови Кличка.

А вже наступного дня після з’їзду Бойко і Медведчук вирушили до Росії – певно, зі звітом перед кремлівськими патронами. Хоча формальним приводом для поїздки нібито стали переговори із головою "Газпрому" Алєксєєм Міллєром. Віктор Медведчук при цьому поскаржився, що попередній вояж “опоплатформівців” до Росії українське суспільство сприйняло негативно. Втім, схоже, не все... Виборців – зокрема, котрі “за звичкою” за них проголосують, відсотків 10-11 (як прогнозують соціологи) набереться.

До речі, є новини і з табору конкурентів, з якими “медведчуківці” “сидять” на одному електоральному полі. Олександр Вілкул повідомив: “"Опозиційний блок", "Партія миру і розвитку", партії "Наші", "Відродження" та "Довіряй справам" об'єдналися перед виборами.

ЦВК застерігає “нетерплячих” від виборчого фальстарту...

Політичні партії і кандидати-мажоритарники на позачергових парламентських виборах мають право розпочати свою передвиборчу агітацію (лише!) з наступного дня після ухвалення Центральною виборчою комісією рішення про реєстрацію їх кандидатами. Про це йдеться у повідомленні Центрвиборчкому. Окремо в комісії наголосила на забороні проводити агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам коштів чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей. “Така передвиборна агітація, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певну партію чи кандидата або згадуванням назви партії чи імені кандидата, вважається непрямим підкупом виборців”, – йдеться в заяві.

Утім, схоже, застереження з боку ЦВК припізнилося. Білбордів з рекламою політсил та окремих кандидатів на вулицях наших міст і сіл – вже “хоч греблю гати” (при тому, що ЦВК офіційно зареєструвала лише 35 кандидатів у депутати і ще не отримала жодного списку політсил!). Та й інформація про продуктові набори й концерти “від земляків” і заїжджих політичних “варягів”, котрі лише із наближенням виборів згадали, які ж вони добрі та щедрі, надходить із багатьох куточків країни. При цьому про вимоги законодавства у штабах політсил і потенційних кандидатів, звісно ж, прекрасно поінформовані. Але особливої уваги на це не звертають. Зважаючи на те, що стоїть на кону, хіба ж можна, “налякати їжака, як-то кажуть, голим... пальчиком”? Тим паче, що й тепер, офіційно публікуючи “суворе застереження”, в ЦВК попередили: “порушення партіями й кандидатами обмежень щодо ведення передвиборної агітації є підставами для ухвалення рішення... про оголошення попередження”...

Олександр Радійчук, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-