Міністерське засідання ОБСЄ має сфокусуватися на агресії РФ — представник України

Міністерське засідання ОБСЄ має сфокусуватися на агресії РФ — представник України

Укрінформ
Російська агресія проти України має бути в центрі обговорень під час неформальної зустрічі міністрів закордонних справ держав-учасниць ОБСЄ 9 липня у Словаччині.

Про це заявив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Прокопчук під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер, 6 червня, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Важливо забезпечити, щоб питання триваючої російської агресії проти України залишалося в центрі дискусій під час неформального міністерського засідання ОБСЄ 9 липня", - заявив він.

При цьому український дипломат закликав держави-учасниці ОБСЄ взяти участь у неформальному засіданні, присвяченому пошуку шляхів покращення забезпечення прозорості на українсько-російському державному кордоні, яке заплановане на 12 червня. Він підкреслив, що РФ має припинити чинити перешкоди патрулям Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, які намагаються перевіряти непідконтрольні уряду ділянки кордону, через які на окупований Донбас із РФ постачається зброя, техніка, боєприпаси та пальне.

Прокопчук наголосив, що відновлення суверенітету та територіальної цілісності України в межах міжнародно визнаних кордонів має залишатися єдиним життєздатним і сталим вирішенням російсько-українського конфлікту. При цьому деокупація Криму є великою частиною врегулювання цього конфлікту, поруч з припинення російської збройної агресії на Донбасі, наголосив він.

Зазначається, що неформальна зустріч міністрів закордонних справ держав-учасниць ОБСЄ пройде 9 липня у Високих Татрах у Словаччині.

"Міністри закордонних справ з усього регіону ОБСЄ зберуться у словацьких горах Татри у вівторок, 9 липня, щоб обговорити майбутнє діяльності ОБСЄ у мінливій багатосторонній обстановці", - йдеться у повідомленні для преси.

Діючий голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Словаччини Мирослав Лайчак скликає неформальне міністерське засідання, щоб обговорити низку питань взаємодії з питань сприяння стабільності в Європі та за її межами. Серед офіційних тем обговорення – пріоритети словацького головування на 2019 рік, одним з яких є запобігання конфліктам та їх вирішення.

Читайте також: ЄС нагадав в ОБСЄ, що за конфліктом на Донбасі стоїть Росія

В словацькому головуванні також заявили, що обираючи Високі Татри як місце для неофіційного міністерського засідання, керувалися прагненням "створити неформальну, спокійну атмосферу, що сприяє діалогу на основі ідей".

Практика скликань подібних засідань є відносно новою і нею користувалися лише декілька попередніх головувань в ОБСЄ. Їх мета - сприяти неформальному діалогу високого рівня між міністрами країн-учасниць Організації. У 2019 році в ОБСЄ головує Словаччина.

Фото: Постійне представництво України при міжнародних організаціях у Відні

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-