Експерт нагадав, що кримінал

Експерт нагадав, що кримінал "віджав" підприємства на окупованому Донбасі

Укрінформ
На сьогодні залишається відкритим питання, як Україна планує відновити економічні зв'язки з окупованими частинами Донецької та Луганської областей, і чи вважатиметься співпраця з “віджатими” підприємствами фінансуванням тероризму.

Про це в ефірі телеканалу “Прямий” заявив виконавчий директор “Економічного дискусійного клубу” Олег Пендзин, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Відновлення суверенітету України над тими територіями (окупованими частинами Донецької та Луганської областей — ред.) однозначно буде мати паралельно з собою наслідком відновлення і економічних зв'язків з Україною. Але є питання в тому, в якій формі і як швидко буде здійснюватись цей процес. Хочу нагадати, що коли Україна втратила контроль над територіями, майно і власність на всіх підприємствах були “віджаті” кримінальними елементами, представниками Російської Федерації, тобто по суті українські власники втратили контроль над ними”, - зазначив експерт.

На думку Пендзина, на сьогодні залишається відкритим питання які політичні процеси супроводжуватимуть відновлення економічних стосунків з окупованими територіями і хто отримуватиме прибутки за продукцію, яка вироблятиметься на підприємствах так званих “ДНР/ЛНР”.

“Гроші за продукцію, за вугілля з тих територій піде кому? Тим, хто за українськими законами є власниками підприємств чи представникам терористичних організацій? І як наслідок, чи не будуть сприйматись подібні контракти як фінансування тероризму у межах українського законодавства”, - наголосив Пендзин, додавши, що без розуміння політичної позиції керівництва держави неможливо реагувати на заяви про відновлення економічних стосунків з окупованими територіями Донбасу.

Читайте також: Генпрокурор назвав умови, за яких торгівля з ОРДЛО не буде "криміналом"

Як повідомлялося, спеціальний представник голови ОБСЄ Мартін Сайдік після чергової зустрічі Тристоронньої контактної групи з урегулювання на Донбасі в Мінську 5 червня заявив, що ТКГ на наступному засіданні розгляне питання про зняття економічної блокади з ОРДЛО. За словами Сайдіка, ця пропозиція була зроблена представником України на переговорах у Мінську Леонідом Кучмою. Сайдік додав, що її підтримали й представники ОРДЛО, і це питання буде винесено на розгляд засідання економічної підгрупи під час наступної зустрічі.

За даними прес-секретаря Кучми Дарки Оліфер, на переговорах ТКГ Кучма висловив позицію Президента України Володимира Зеленського, яка полягає в тому, що економічна блокада Донбасу є проблемою, і її треба вирішувати.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-