Брюссельські “оглядини” нового президента України

Брюссельські “оглядини” нового президента України

Аналітика
Укрінформ
До першої зустрічі Володимира Зеленського з лідерами НАТО та ЄС особливих претензій нема. Рух на Захід триває

Володимир Зеленський здійснив свій перший офіційний закордонний візит у ролі президента, де зустрівся з представниками євроатлантичного бомонду. А саме: з президентом Єврокомісії Жан-Клодом Юнкером, генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом, головою Європейської ради Дональдом Туском, президентом Польщі Анджеєм Дудою та іншими чиновниками ЄС. Звісно, від цього візиту ніхто не очікував якихось конкретних рішень, адже він — символічний. Тобто й себе показати, й на інших подивитися. Що ж, судячи з того, як пан Юнкер посміхався і дружньо поплескав по плечу українського гостя — прийняли Зеленського у Брюсселі направду тепло. Утім, найголовніше, вони (наші європейські друзі) отримали сигнал про незмінність зовнішнього та внутрішнього курсів (інтеграція в ЄС і НАТО та продовження важливих для країни реформ залишається на порядку денному, - ред.). А натомість заявили про подальшу підтримку України на шляху реформ та у боротьбі проти агресії Російської Федерації. Отже, новому українському президенту надано великий кредит довіри. І тепер його необхідно виправдати.

А як оцінюють перший візит президента Зеленського українські експерти-політологи? На запитання Укрінформу — як новообраний президент себе презентував, наскільки добре справився, що думають про озвучені ним меседжі, чи не виглядає все так, що він намагається сподобатися і проєвропейському, і проросійському виборцю та, власне, наскільки “електоральний шпагат” може взагалі вдарити по його рейтингу?

Олексій Мінаков, політолог:

Олексій Мінаков
Олексій Мінаков

До Зеленського особливих претензій нема. Єдине, чого не вистачило, це конкретики щодо подальших кроків України у векторі до НАТО”

— По-перше, позитивним є те, що перша поїздка Зеленського відбулась саме до Брюсселя. Це демонструє і символізує продовження руху України до ЄС та знімає будь-які сумніви у можливому геополітичному розвороті країни. В цілому оцінюю поїздку, як вдалу. Хоча користувачі соцмереж кепкують з виступу Зеленського під час прес-конференції з Генсеком НАТО – він дійсно погано справився з читанням тез з листочка англійською мовою, а потім взагалі перейшов на українську під час відповідей на запитання і не міг чітко сформулювати свої думки. Йому доведеться багато працювати над мовою. Бо на його фоні Петро Порошенко, звичайно, виглядав більш переконливим дипломатом і оратором. Але щодо суті сказаного Зеленським, а це найголовніше, особливих претензій немає. Ми почули ключовий заклик – необхідність посилення тиску на Росію. В цьому Зеленський фактично продовжує риторику і політику Петра Порошенка. Крім того, він відмежувався від Коломойського, його заяв про дефолт і судових спорів щодо ПриватБанку. Єдине, чого не вистачило, це конкретики щодо подальших кроків України у векторі до НАТО – зокрема, коли плануємо подавати заявку на отримання плану дій щодо членства в НАТО. Скоріш за все, Зеленський не поспішатиме робити кроки в цьому напрямі, щоб втримати підтримку сходу та півдня України. Саме тому він намагається компенсувати це заявами про необхідність референдуму щодо НАТО і проведення попередньої інформаційної кампанії. Хоча такий референдум не є обов’язковим, на відміну від процедури вступу до ЄС.

Стосовно його спроб зробити “електоральний шпагат”... Поки що у Зеленського «медовий місяць» із виборцями, тому ми спостерігаємо високий рівень довіри до нього. Ставлення до Зеленського може змінитися через півроку-рік, коли українці не побачать зниження тарифів на комунальні послуги, закінчення війни, суттєвого економічного зростання, справедливих судів тощо. Поки що суспільство дає йому ще час на втілення змін. Та коли прийде розчарування, партія Зеленського – «Слуга народу» – вже буде в парламенті, та ще й встигне сформувати новий уряд. Тобто буде запізно.

Володимир Фесенко, політолог, голова правління Центру прикладних політичних досліджень “Пента”:

Володимир Фесенко
Володимир Фесенко

В цілому контекст візиту позитивний. Від Зеленського наші західні партнери почули те, що й хотіли”

— Перш за все слід відзначити важливість контактного візиту. Він у президента Зеленського перший, і саме до Брюсселя, що підтверджує незмінність зовнішньої політики України. Головне, курс на євроатлантичну інтеграцію зберігається. Усе інше — деталі, які можна оцінювати по-різному. Чи з усім завданнями він справився? Ну, тут треба враховувати той факт, що для нього це узагалі перший закордонний візит у статусі глави держави. Досвіду немає, але потроху набувається. Утім, вважаю, що з погляду комунікацій, налагодження контактів, а також відсутності якихось скандальних і проблемних ситуацій, Володимир Зеленський в цілому справився добре. Контекст візиту позитивний. Наприклад, дуже показово, як на мене, відбулося його спілкування з паном Юнкером. Зеленський щирий, він вміє подобатися. Звичайно, його виступ англійською... Наскільки я розумію, він почувається ще не зовсім впевнено, але це добре, що він, принаймні, намагається триматися.

Далі — основні меседжі... Його заяви і по Мінську, і по референдуму щодо НАТО проросійськими назвати важко. Під час своїх візитів до Києва, зокрема на Форумі з Ялтинської стратегії, офіційні представники Альянсу постійно наголошують нашому керівництву: якщо Україна хоче до НАТО, то ви маєте пред’явити, що це не позиція окремої людини чи якихось окремих політичних груп, а більшості політичних еліт та населенням країни. Саме тому, в абсолютній більшості випадків, коли якась країна вступає до НАТО і до ЄС — там проводиться референдум. Тож у заяві Зеленського немає нічого деструктивного або аномального.

Стосовно Мінська... Активізація пошуку компромісів з виконання угод давно вітається євроатлантичною спільнотою. З цього приводу є безліч заяв, а тому було б неправильно вважати, що це суто проросійська позиція. Навпаки, це саме те, що від Зеленського хотіли почути наші західні партнери в Брюсселі.

І останнє — рейтинг Зеленського. Якщо почитати проросійські видання — там суцільне розчарування візитом. Наскільки це вплине на його електорат, зокрема на Сході — важко сказати. Але потенційні ризики існують. Утім варто також зрозуміти, що заяви дуже рідко впливають на рейтинги, а ось конкретні дії... Думаю, що “свіжий” травневий рейтинг, в якому партія “Слуга народу” набирає 48,3% — це наслідок його протистояння із Верховною Радою. І в цьому протистоянні абсолютна більшість виборців на боці президента. Натомість, якщо по Мінську нічого не вирішуватиметься, слід очікувати певне розчарування серед частини його виборців вже ближче до кінця року.

Дмитро Сінченко, політолог:

Зеленський не нашкодив. І це головне!”

— Візит до Брюсселя в якості першого міжнародного вояжу новообраного президента його адміністрація намагається подати як доказ незмінності зовнішньополітичного курсу України. Цим вони намагаються зняти підозри у проросійських настроях Зеленського. Проте насправді це ні про що не каже. Пам'ятаєте, куди першим ділом поїхав Янукович? Ні, не до Москви. До Брюсселя. Тож нині Зеленський повторює його перші кроки. Що було добре? Добре, що Зеленський одягався відповідно до протоколу. Добре, що він прочитав промову, яку підготували йому в МЗС і не зіпсував її. Тобто, він не нашкодив, і це головне. Що було погано? А те, що нам так і не зрозуміло, він озвучував свою позицію чи чужу? Та й чи має він хоч якусь позицію і розуміння? Власне, щодо змісту його промови... Вона порожня. Не зрозуміло, який міст і для чого він зібрався будувати. Але добре, що він не зробив заяв, які би свідчили про капітуляцію. Тобто, не сталося нічого поганого, але і доброго теж ми не побачили. Збереження статус-кво - це краще, ніж регрес. Але чи збирається Зеленський відбивати спроби Кремля скасувати санкції і яким чином — наразі не зрозуміло.

Стосовно “намагається сподобатися всім”... Перший час Зеленський намагатиметься не робити однозначних заяв та кроків, щоб не давати своїм виборцям приводів для розчарувань. А все, що можна хоч якось виправдати, вони (виборці) виправдовуватимуть, це психологія, ніхто не хоче визнавати власних помилок. Тож ставлення до Зеленського до парламентських виборів суттєво не зміниться. А після це вже не матиме для нього значення”.

Владислав Сердюк, політолог, експерт Фонду “Громадянської дипломатії”:

Візит був корисним. Але Зеленський буде змушений його повторити до нових стейкхолдерів вже цієї осені”

— На мою думку перший закордонний візит Зеленського в Брюссель був корисним тільки з двох причин: перша - зустріч з генсеком НАТО, друга - розмова з президентом Польщі Анджеєм Дудою. Зустріч з нинішнім керівництвом ЄС була більше спрямована на внутрішню арену України, щоб заспокоїти розмови про можливу зміну цивілізаційного напрямку і розвитку України в бік РФ, ніж на якийсь конструктив у стосунках з Союзом. Хоча після травневих виборів до Європарламенту, ЄС чекає перерозподіл сил, зміна керівництва, а за ними і можливе корегування союзної політики. А це означає, що Зеленський буде змушений повторити свій візит до нових стейкхолдерів вже цієї осені. Але позитивом була зустріч з генсеком НАТО і своєрідне "звіряння годинників" їх ставлення до України. Дуже доброю новиною стала зустріч Дуди і Зеленського. Двосторонні стосунки Польщі і України особливо в контексті історичної політики потребують нормалізації, а також діалогу, котрий є головним інструментом в стратегічних відносинах.

Поговорив Мирослав Ліскович. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-