На Банковій анонсували брифінг щодо законопроекту Зеленського про незаконне збагачення

На Банковій анонсували брифінг щодо законопроекту Зеленського про незаконне збагачення

Укрінформ
Заступник глави Адміністрації президента Руслан Рябошапка у вівторок о 14:00 проведе брифінг щодо внесення Володимиром Зеленським до Верховної Ради законопроекту про конфіскацію активів, набутих чиновниками незаконним шляхом.

Про це повідомили в прес-службі глави держави.

"У вівторок, 4 червня, о 14:00 відбудеться брифінг заступника глави Адміністрації президента України Руслана Рябошапки щодо внесення президентом України до Верховної Ради проекту Закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави та місцевого самоврядування, і покарання за набуття таких активів", - йдеться у повідомленні.

Брифінг відбудеться в прес-центрі Адміністрації президента на вулиці Банковій, 11.

Акредитація представників ЗМІ проводиться до 12:30. Вхід за паспортами та редакційними посвідченнями з 13:00 до 13:40.

Читайте також: Зеленський вніс до Ради законопроект про незаконне збагачення

Як повідомляв Укрінформ, 3 червня президент Володимир Зеленський вніс до ВР законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і покарання за набуття таких активів. Як зазначається на сайті парламенту, відповідний проект закону зареєстрований 3 червня під № 10358.

Законопроектом, зокрема, пропонується доповнити Кримінальний кодекс положеннями, що встановлюють кримінальну відповідальність за набуття особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, активів, вартість яких більш ніж на 12 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян перевищує її законні доходи.

Крім того, проектом закону пропонується на законодавчому рівні вирішити питання щодо забезпечення належного функціонування інституту стягнення необґрунтованих активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. У зв’язку з цим передбачається запровадження у Цивільному кодексі окремої підстави припинення права власності, визначення видів активів, які можуть визнаватися необґрунтованими, та межу вартості таких активів (вартість, яка у п’ятсот і більше разів перевищує розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб).

Також уточнюється обов’язок доказування у справах такої категорії. Зокрема, визначається предмет доказування для позивача, що є гарантією захисту прав осіб, проти яких можуть бути подані відповідні позови. Положеннями законопроекту в частині запровадження процедури визнання активів необґрунтованими та їх стягнення пропонується закріпити класичний стандарт доказування – "перевага доказів" (preponderance of the evidence), який закріплює принцип рівності сторін.

За наслідками визнання необґрунтованими активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і стягнення таких активів пропонується передбачити звільнення зазначених осіб із посад шляхом внесення змін до законів "Про запобігання корупції", "Про державну службу", "Про місцеве самоврядування", Кодексу законів про працю України.

Розгляд справ про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення у дохід держави пропонується віднести до юрисдикції Вищого антикорупційного суду.

Право на звернення до суду з відповідним позовом пропонується надати НАБУ за погодженням із прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (крім справ, де відповідачем є посадові особи НАБУ та прокурори САП. У таких випадках право на звернення з відповідним позовом пропонується надати прокурорам ГПУ за дорученням генерального прокурора).

Конституційний суд 26 лютого визнав неконституційною ст. 368-2 Кримінального кодексу, яка передбачала притягнення до кримінальної відповідальності чиновників за незаконне збагачення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-