Призначення дня: знову Кучма і мало кому відома Мендель

Призначення дня: знову Кучма і мало кому відома Мендель

Аналітика
Укрінформ
Екс-президенту вже й 80 років не перешкода, а до нового президентського прес-секретаря – є запитання через деякі статті

Кучма знову у Мінську – мабуть, надійніше нікого немає

Президент Зеленський несподівано повернув Леоніда Кучму до складу Тристоронньої контактної групи в Мінську. Більш того, другий президент України цю групу тепер очолюватиме.

Як відомо Леонід Кучма був представником України в ТКГ на громадських засадах понад чотири роки. І коли в жовтні 2018 року 80-річний Кучма залишив групу, то пояснив тим, що йде з поста представника України у ТКГ через "досягнення критичного віку". Тоді його місце зайняв не набагато молодший Євген Марчук. Але, виходить, менш ніж за півроку про вік Леоніда Даниловича якось забулося...

Нового-старого очільника групи Володимир Зеленський представив під час брифінгу на ґанку Адміністрації. Мовляв, дуже хотів вибрати на цю відповідальну посаду професійну людину, яку поважають в Україні і не тільки. І повідомив, що новий раунд переговорів в Мінську щодо врегулювання ситуації на Донбасі відбудеться вже за кілька днів – 5 червня. “У нашої спільної групи є конкретні пропозиції”, – заявив Зеленський. Він підкреслив, що в нових підходах до переговорів не буде варіанту зі здачею територій та інтересів України.

Леонід Кучма зазначив, що «в цей час не міг відмовитися від такої пропозиції».

«Україна переживає не найлегші часи своєї історії, а тим більше мене дивує, що коли в країні війна – протиріч стало більше, ніж було. Тим більше я завжди звик у своєму житті приймати рішення, виконувати і відповідати. Сьогоднішня зустріч показує, що у мене є така можливість зробити свій внесок», – сказав Кучма. І додав, що раніше працював “у якості весільного генерала", а тепер "прийматиме рішення".

Коментатори на це призначення відреагували діаметрально протилежно. Одні схвалюють досвід Кучми та відзначають його авторитет у переговорах з “путінськими”. Мовляв, якщо Кучма дійсно буде стояти на проукраїнських позиціях, та ще й з нормальними повноваженнями, то росіянам там мало місця буде. Адже під час свого перебування президентом України, Кучма не раз міцно ставив на місце Путіна. Тузла, а ще раніше – спроба захоплення Криму з використанням «президента Мєшкова» і чимало інших випадків, свідчать про його професіоналізм і непоступливість у принципових питаннях.

Інші ж нагадують Зеленському його обіцянки про принциповий курс на нові молоді обличчя в політиці. Згадують, що особливих досягнень при Кучмі в Тристоронній групі раніше не було. І, скоріш за все, у Зеленського просто зараз немає інших кандидатів.

Підсумуємо: потенціал досвіду в Леоніда Кучми значний, але як він його застосує, ось головне питання.

Юлія Мендель  - найкраща з чотирьох тисяч

Також сьогодні було ще одне призначення: прес-секретарем президента Зеленського стала 32-річна Юлія Мендель. Вона виграла конкурс серед 4 тисяч інших претендентів на цю посаду.

Юлія Мендель
Юлія Мендель

“Бути обраною із 4 тисяч кандидатів – це велике досягнення. Однак це ще і велика честь і відповідальність – бути прес-секретарем Президента України”, – зазначила переможниця конкурсу. Юлія Володимирівна (третя на політичній авансцені після Юлії Тимошенко і Юлії Мостової) пообіцяла, що прес-служба Президента намагатиметься бути якомога відкритішою. І одразу приступила до виконання обов’язків, провівши 17-хвилинний брифінг (з поміж іншого порадувало бездоганне знання української та англійської мов), а також інформуючи про президентські справи в своєму FB. Цікаво, що сторінка журналістки до моменту призначення її на посаду прес-секретаря Президента, виглядала не надто інформативно – лише по кілька дописів за рік, і то переважно привітання з Днем журналіста та днем народження.

Юлія Мендель народилася у Генічеську, що на Херсонщині. Здобула вищу освіту у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка. Має науковий ступінь кандидата філологічних наук. Журналістка раніше працювала на телеканалах ICTV, "Еспрессо-ТВ" та "Інтері". Писала для українського Forbes і американського Politico. Кілька років співпрацює з The New York Times.

Визначної подією в своєму професійному житті Юлія Мендель вважає поїздку в 2016 році на тренінг для журналістів до Єльського університету (США). Про це Юлія розповідала у колонці для ТСН. За рік до цього, у 2015 році, за програмою Міжнародного інституту преси вона та ще дев'ятеро журналістів з різних країн побували в редакціях головних американських медіа: The Wall Street Journal, The New York Times, CNN. Раніше пані Мендель закінчила також Варшавську євроатлантичну академію (WEASA). Вказувалася як координатор зі зв'язків з медіа представництва Світового банку в Україні. В активі Юлії Мендель грант Всесвітнього інституту преси (World Press Institute). До речі, вона стала першим українським журналістом, яка його отримала.

ЗМІ повідомляють, що в 2016 році Юлія Мендель стала фігуранткою новин про сексуальні домагання. Тоді на своїй сторінці у Facebook вона розповіла про непристойні коментарі під однією з її фотографій від незнайомого чоловіка. Пост викликав великий резонанс, який спровокував палку суперечку про те, чи варто про такі випадки розповідати публічно. Згодом виявилося, що кривдником дівчини був директор компанії Le Boutique Андрій Дрогобицький. Він привселюдно вибачився перед нею за свою поведінку і пост про інцидент зі сторінки Мендель був видалений.

“Народна правда” повідомляє також, що через два роки ім’я Юлії Мендель знову потрапило в скандал. У лютому 2018 року вона начебто розповіла про корупцію в оборонних відомствах України в публікації для The New York Times. Стаття була написана в співавторстві з московським кореспондентом американського видання NY Times Ендрю Хіггінсом. При цьому скандальний український журналіст Андрій Дзиндзя роздивився у статті фейки та маніпуляції.

Разом з Ендрю Хіггінсом Мендель також писала статтю про перемогу Володимира Зеленського на президентських виборах. У публікації від 21 квітня Мендель пише, що обравши Зеленського в президенти, українці “дали сигнал, що їх більше хвилюють внутрішні загрози корупції та бідності і менше війна з російськими маріонетками”.

Марина Нечипоренко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-