Плюси та мінуси кадрового старту Президента

Плюси та мінуси кадрового старту Президента

Укрінформ
Хто є хто в новій команді Президента Володимира Зеленського

Перші дні перебування на посаді нового президента нарешті почали давати уявлення, як формуватиметься кадрова шахівниця нового гаранта.

Першими були заповнені квадратики Адміністрації Президента. Значущість цього органу в Україні завжди була перебільшена, але апарат президентської канцелярії був тим сильніший, чим сильніший був президент. В часи Кучми його називали другим кабміном, в часи Ющенка він регулярно псував настрій виконавчій владі, втім серйозно на рішення не впливав.

Найбільш впливовим чиновником на посаді голови АП був Дмитро Табачник. У середині 90-х в країні навіть ходив анекдот про те, що «Леонід Кучма служив президентом при адміністрації Табачника». Серед відомих персон на цій посаді можна назвати Євгена Кушнарьова, Володимира Литвина, Віктора Медведчука, Віктора Балогу, Віру Ульянченко (за часів Ющенка АП було перейменовано у Секретаріат Президента), Сергія Льовочкіна, Бориса Ложкіна.

Цілком можливо, що цього разу АП також претендує на роль другого кабміну, артикулятора неприємних меседжів, розкидача пробних куль щодо непопулярних кроків.

Кількість людей, які радять Володимиру Олександровичу, не є дуже великою. За словами одного з членів команди, «експертна група, спеціалісти по роботі з медіа – обмежується 10 людьми. Будь-яке рішення у команді Володимира Олександровича приймається ним одноосібно на підставі вивчення усіх пропозицій».

Перші призначення, на які має право президент в силу квот на посади, можна поділити на три групи. Адміністрація Президента, силовики плюс РНБО та представники в Раді й уряді.

Андрій Богдан
Андрій Богдан

Отже, голова Адміністрації Президента Андрій Богдан. Юрист, який, за даними журналістів-розслідувачів, за два роки одинадцять разів літав на зустрічі з Ігорем Коломойським. Був урядовим уповноваженим з питань антикорупційної політики в уряді Азарова. Втім, свого часу був включений у передвиборчий список БПП «Солідарність». Він сидів поруч із Президентом Зеленським під час зустрічей із фракціями, він озвучив ідею про референдум «про мирні домовленості з Росією».

Вибір Зеленського, можливо, мотивований, окрім усього іншого, й тим, що, судячи з його рішучих дій, він отримає чимало позовів до суду від політичних опонентів. І тут сильний юрист Адміністрації Президента може знадобитися. А Богдан – сильний юрист.

Сергій Шефір, перший помічник президента, розглядався як кандидат на посаду голови АП.

Фото: Forbes Україна
Сергій Шефір. Фото: Forbes Україна

Ми почитали положення про Адміністрацію Президента, але не знайшли чітко прописаних функціональних обов’язків перших помічників, втім перелік персон, які посідали цю посаду, дає уявлення – на які питання міг впливати перший помічник. 

Першим помічником та керівником групи радників президента Кучми був покійний Олександр Разумков. Потім його змінив Володимир Кузнєцов (за освітою економіст-аналітик), який розробив унікальну комп'ютерну програму підрахунку результатів голосування, та й вивів відповідну математичну формулу. Суть її полягала в тому, що, якщо на задану величину зросте явка виборців у другому турі в центральних, південних і східних областях, то не залежно від рівня фальсифікації і явки людей на Заході України Кучма переможе. Посаду першого помічника у Кучми посідав і Володимир Литвин. Першим помічником Януковича був Сергій Льовочкін. Помічником президента Порошенка був кадровий дипломат Юрій Оніщенко, який займав дуже поважні посади в Генасамблеї ООН.

Чи зможе Сергій Шефір дотягнутися до деяких постатей та вписати себе у список впливових перших помічників? Час покаже.

Окрім того, помічником Президента призначений Андрій Єрмак.

Андрій Єрмак
Андрій Єрмак

Ще один заступник голови Адміністрації Президента – Вадим Пристайко.

Привернуло увагу те, що у кадрових призначеннях новий Президент орієнтувався не на колишніх (періоду Януковича) чиновників, але також і не на тих, хто допомагав йому в соцмережах здобувати перемогу – а шукав людей з потужного кадрового резерву. Спочатку посада була запропонована Олені Зеркаль – не знаємо, чи вона погодилася та потім відмовилася, чи відмовилася, але її не так зрозуміли, але указ спочатку з’явився, потім зник. А сама пані Зеркаль у соцмережах дала розлоге пояснення, мовляв, я і далі «заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції. Дуже люблю те, чим я займалася, займаюся і, сподіваюсь, далі буду займатися. Зовнішня політика – спільна справа Президента та МЗС. Тому, взаємодія, конструктив і взаємоповага є критично важливими. Ми – одна команда і країна в нас одна». Дуже дипломатична відмова, яка, тим не менше, не скасовує факту, що працювати в АП Олена Зеркаль відмовилася. Але інший кадровий дипломат Вадим Пристайко погодився.

Вадим Пристайко
Вадим Пристайко

І він на першому ж брифінгу проголосив, що «міжнародний курс України зафіксований у Конституції. Поділяється половиною українського населення, щонайменше, і більшістю нашого парламенту. Я думаю, що це всім зрозуміло. І Європейський Союз, НАТО – це ті партнери, без яких ми не виживемо». Цілком можливо, після формування нового парламенту кандидатуру Пристайка буде внесено як майбутнього очільника МЗС.

Заступниками голови АП призначені Сергій Трофімов (перший заступник), Юрій Костюк, Кирило Тимошенко, Руслан Рябошапка.

Про останнього – трохи детальніше. Він – колишній заступник міністра юстиції, колишній член НАЗК. За даними ЗМІ, в команді Зеленського опікується судовою реформою.

Руслан Стефанчук
Руслан Стефанчук

Руслан Стефанчук, представник Президента в парламенті, опікується питаннями ідеології політичної сили «Слуга народу». Він доктор юридичних наук, член-кореспондент Національної академії правових наук. Відомо, що в молодості грав у команді КВН. Загалом, дані про Руслана Стефанчука дуже різняться. Ті, хто знають його багато років, переконані, що він щирий українофіл, глибоко знайомий із історією УПА, відомо, що він колись був помічником нардепа Анатолія Матвієнка, очільником штабу партії «Собор». Ті, хто нічого про нього не знав і знайомилися із майбутнім представником президента по інтерв’ю, мають до нього певні питання. Зокрема, у своїх перших інтерв’ю він казав, що не заперечує проти референдумів, у тому числі – по вступу України до ЄС. Якою буде гуманітарна політика нового Президента, на разі не відомо. Однак є інформація, що члени його команди вже розмірковують над тим, на кого поміняти голову Інституту національної пам’яті Володимира В’ятровича…

Андрій Герус, представник Президента у Кабінеті міністрів, у минулому член Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Його освітня спеціальність – економічна кібернетика. Навчався на програмі МВА у Гренобльській школі бізнесу (м. Лондон).

Андрій Герус
Андрій Герус

Колишня посада члена Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, дає йому певне розуміння процесів у енергетиці. Стежачи за його Фейсбуком досить тривалий час, можна стверджувати, що більшість із його оцінок абсолютно коректні, вони часто носять зрозумілий багатьом анти-ахметовський напрямок, деякі – популістичні. Але, безумовно, колишній виконавчий директор ТОВ "Конкорд Капітал" за рівнем компетенції не гірший за чинного міністра енергетики.

СБУ ТА АРМІЯ: ЮРИСТ КВАРТАЛУ ТА ГЕНЕРАЛ

Іван Баканов став першим заступником голови Служби безпеки України, одночасно очоливши Департамент «К» – головне управління по боротьбі з корупцією. Баканов був юристом 95 кварталу і змінив на посаді сумнозвісного Демчину.

Цікавий момент: після другого туру новий Президент під час прес-конференції подякував поліції, що забезпечувала порядок, а Службі безпеки – що «тримали в тонусі». Ну, про досвід взаємодії кандидата та служби на виборах ми знаємо мало. Але, якщо він був негативний, то не хотілося б, щоб уявлення очільника держави про роботу спецслужби формував лише цей досвід.

Іван Баканов
Іван Баканов

Взагалі-то, заступників СБУ президент призначає за поданням голови Служби безпеки. Отже можна вважати, що нинішнє призначення є тимчасовим. Чи потягне юрист хай навіть потужної бізнес-структури завдання, які стоять сьогодні перед воюючою країною, – не знаємо.

Руслан Хомчак, начальник Генерального штабу:

Руслан Хомчак
Руслан Хомчак

Про те, що у його команді є генерали, Президент Зеленський оголошував на прес-конференціях, кажучи, що не може називати імена своїх прихильників, бо їх «з’їдять». Призначено на посаду нового начальника Генерального штабу ЗСУ генерал-лейтенанта, який останнім часом був головним інспектором Міністерства оборони України. Свого часу Руслан Хомчак був командувачем Оперативного командування "Південь". Дискусії в суспільстві викликали роль і дії Хомчака під час боїв під Іловайськом. В інтернеті активно розповсюджується відео журналіста Шапошникова, що начебто Хомчак кинув його при виході з оточення. Але в ході слідства військової прокуратури ці звинувачення не були підтверджені. Разом з тим, колишній комбат Андрій Тетерук назвав Хомчака «професійною і мужньою людиною». Під Іловайськом «він своїх підлеглих не зрадив, виходив з усіма зі зброєю в руках».

У своїй промові генерал Хомчак назвав своїм пріоритетним завданням збереження життя військовослужбовців.

ТУРЧИНОВИМ СТАВ ДАНИЛЮК

Рада Нацбезпеки і оборони – конституційний орган, створюваний колись Горбуліним за американським зразком – як розповідають, під самого Горбуліна. Серед помітних персон на цій посаді можна назвати Євгена Марчука, Петра Порошенка, Івана Плюща, Андрія Клюєва (за його каденції розганяли Майдан), Андрія Парубія, Олександра Турчинова. Втім, цей орган завжди був таким, яким його хотів бачити Президент. Чи відповідає Олександр Данилюк вимогам, які можна виставити до секретаря РНБО? Чи зможе він генерувати концепції основ державної політики в галузі національної безпеки України, контролювати діяльність органів виконавчої влади у сфері національної безпеки і оборони? Не знаємо. Але – дивлячись, з ким порівнювати. Гадаємо, що на цій посаді він на голову вище таких попередників, як Раїса Богатирьова чи Анатолій Кінах.

Олександр Данилюк
Олександр Данилюк

Одним словом, кадрові призначення – не найслабші кроки шостого президента, на тлі контраверсійного рішення про дострокові вибори парламенту, запропонованих і провалених парламентом змін до виборчого закону, непевної ситуації із місією МВФ. 

Володимир Зеленський намагається підбирати гідних людей, але історія України знала, як під впливом влади Печерські пагорби псували та розбещували подеколи не менш яскравих та достойних.

Чи виправдає робота Зе-призначенців надії виборців на зміни? Час покаже.

Лана Самохвалова, Євген Якунов. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-