Законопроект про вибори пропонує кандидату прожити в Україні до 90 днів — депутат

Законопроект про вибори пропонує кандидату прожити в Україні до 90 днів — депутат

Укрінформ
Внесений Президентом законопроект щодо парламентських виборів пропонує зменшити необхідний для кандидата у народні депутати строк проживання на території України до 90 днів замість 5 років.

Про це повідомив народний депутат Ігор Попов (фракція Радикальної партії Олега Ляшка) у Facebook.

“Президент пропонує в законі про парламентські вибори пом’якшити ценз проживання в Україні протягом 5 років перед виборами. Бачимо, досить багато осіб, відсутніх у країні в останні п’ять років в силу специфічних причин - уже повертаються””, - написав Попов.

Він також зацитував відповідну норму проекту Закону "Про внесення змін до деяких законів України у зв'язку зі зміною виборчої системи для виборів народних депутатів України" (№10319). "Проживанням на території в межах державного кордону України вважається проживання особи на території України, якщо її разовий виїзд за кордон у приватних справах не перевищував 90 днів, а в сумі за рік - 180 днів. Не є порушенням вимоги про проживання на території в межах державного кордону України виїзд особи за кордон у службове відрядження, на навчання, у відпустку, на лікування».

Читайте також: В АП запевняють, що Зеленський підтримає проект Виборчого кодексу

“Тобто береш довідку про тривале лікування - і ідеш у закриті списки”, - прокоментував Попов.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський під час інавгураційної промови 20 травня оголосив про розпуск Верховної Ради.

У вівторок, 21 травня, Зеленський підписав указ про призначення позачергових виборів на 21 липня.

Того ж дня він провів зустріч із керівництвом Верховної Ради та лідерами депутатських фракцій, під час якої, зокрема, запропонував внести зміни до закону про вибори народних депутатів, скасувавши мажоритарну систему і знизивши прохідний бар’єр із 5% до 3%.

Також Зеленський запропонував ухвалити зміни до закону “Про публічні закупівлі” щодо зменшення строків тендерів, які проводитиме Центральна виборча комісія під час виборів.

Водночас, на позачерговому засіданні парламенту 22 травня 2019 року, ВР не включила до порядку денного жоден із цих законопроектів, поданих Президентом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-