Співавторка закону про люстрацію прокоментувала призначення Богдана главою АП

Співавторка закону про люстрацію прокоментувала призначення Богдана главою АП

Укрінформ
Голова Громадської ради з питань люстрації при Міністерстві юстиції України Тетяна Козаченко вважає, що призначення Андрія Богдана главою Адміністрації президента є порушенням закону "Про очищення влади".

Таку думку вона висловила у Facebook.

"З урахуванням публічної інформації Андрій Богдан не має права обіймати посаду глави АПУ на підставі закону "Про очищення влади". Винесення указу всупереч закону означає, що Президент ставить себе вище за закон і демонструє на всю країну справжне ставлення до верховенства права", - заявила адвокат, яка є співавтором закону про люстрацію.

За її словами, у ситуації з призначенням Богдана є два критерії, "за якими застосовуються тимчасові заборони обіймати посади".

"Відповідно до ч.3 ст.1 достатньо наявності одного навіть критерію для заборони (люстрації)", - зазначила Козаченко.

В інтерв'ю Радіо Свобода вона спростувала думку про те, що посада глави Адміністрації президента виведена з-під дії закону про держслужбу і тому на неї не поширюється дія закону про люстрацію.

"Поширення заборони регулюється лише одним законом – "Про очищення влади". А саме – перелік посад і безпосередні критерії зазначені в двох статтях: перелік посад у статті 2 і критерії у статті 3. У переліку посад чітко зазначена посада голови Адміністрації Президента. Тому це питання не є спірним", - сказала Козаченко.

Вона також додала, що співавтори закону "Про очищення влади" (закон про люстрацію) планують добиватися скасування указу Президента Володимира Зеленського про призначення головою АП Андрія Богдана.

Читайте також: Богдан: Я потрапив під закон про люстрацію абсолютно несправедливо

Раніше Богдан, якого 21 травня призначили главою Адміністрації президента, заявив, що під дію закону про люстрацію "потрапив несправедливо", оскільки, за його словами, посаду глави АП вивели з-під закону про люстрацію.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський призначив Андрія Богдана главою своєї Адміністрації.

Андрій Богдан - український юрист, працював урядовим уповноваженим з питань антикорупційної політики у Кабміні Миколи Азарова (2010–2014). Відомий як адвокат бізнесмена Ігоря Коломойського. Був юридичним радником Зеленського під час виборчої президентської кампанії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-