ЧЕСНО закликає Президента і Раду провести вибори за відкритими списками

ЧЕСНО закликає Президента і Раду провести вибори за відкритими списками

Укрінформ
Рух ЧЕСНО закликає Президента України Володимира Зеленського та народних депутатів знайти спосіб провести наступні парламентські вибори за пропорційною системою з відкритими регіональними списками.

Про це йдеться на сайті руху ЧЕСНО.

“Ми закликаємо депутатів Верховної Ради України не ставати співучасниками змови, яка може перекреслити надії громадян на формування підзвітного представницького органу влади, яким має бути парламент. Президент України Володимир Зеленський та народні депутати повинні знайти спосіб провести наступні парламентські вибори за пропорційною системою з відкритими регіональними списками. Це можливо лише за умови ухвалення проекту Виборчого кодексу № 3112-1 або проекту закону “Про вибори народних депутатів України” № 7366-3 та проведення чергових парламентських виборів в останню неділю жовтня 2019 року”, - ідеться в повідомленні.

Зазначається, що 22 травня парламент розгляне зміни до закону “Про вибори народних депутатів України”.

“Проект Виборчого кодексу 3112-1, що запроваджує відкриті регіональні списки на парламентських і місцевих виборах, не пройшов затвердження профільним комітетом і явно не стоїть на порядку денному. Натомість народні депутати розглянуть інший проект закону, яким буде запропоновано перехід на пропорційну систему із закритими списками”, - зазначають у русі ЧЕСНО.

У русі нагадують, що ЧЕСНО з ГО Центр UA закликають до ухвалення виборчої реформи — переходу на пропорційну систему з відкритими регіональними списками з 2017 року.

Активісти переконані, що запровадження будь-якої іншої системи на позачергових чи чергових виборах "означатиме зраду очікувань виборців як 302 народних депутатів, які підписалися під Коаліційною угодою 2014 року, так і зраду очікувань виборців новообраного президента Володимира Зеленського, який обіцяв відкриті списки у своїй програмі й під час інавгураційної промови закликав народних депутатів ухвалити пропорційну систему з відкритими списками".

Читайте також: ОПОРА прокоментувала президентські зміни до закону про вибори

“Законопроект про внесення змін до виборчого закону у порядку денному позачергового засідання Верховної Ради ще навіть не має номера, бо він ще не зареєстрований. Якщо його розглянуть і ухвалять сьогодні, депутати не залишать виборцям і громадянському суспільству жодних шансів повноцінно з ним ознайомитися. Народ за Конституцією є єдиним джерелом влади, але правила, за якими обиратимуться народні депутати, без “зайвих” консультацій визначать самі депутати”, - наголошують у русі ЧЕСНО.

Також зазначається, що, згідно з оприлюдненою у ЗМІ інформацією, пропонована зміна виборчих правил передбачає не лише перехід на пропорційну систему з закритими списками, але і зниження прохідного бар’єру та впровадження імперативного мандату.

“Обраний за такими правилами парламент не лише матиме труднощі з формуванням коаліції та ухваленням реформаторських рішень, а й стане територією внутрішньопартійної диктатури. Перехід на закриті списки й надання партіям імперативного мандату виглядають як відверта картельна змова політичних еліт для збереження себе у владі”, - вважають у русі ЧЕСНО.

Там нагадують, що запровадження пропорційної системи з відкритими регіональними списками було передвиборчою обіцянкою переважної більшості фракцій Верховної Ради восьмого скликання та зобов’язанням Коаліційної угоди, під яким підписалися 302 народних депутати.

“Публічно закликав ухвалити “багатостраждальний Виборчий кодекс” та запровадити відкриті списки і новообраний Президент України Володимир Зеленський”, - зазначають у ЧЕСНО.

Як повідомляв Укрінформ, 21 травня Президент України Володимир Зеленський звернувся до Голови Верховної Ради України Андрія Парубія з проханням скликати позачергове пленарне засідання Верховної Ради України у середу, 22 травня, та включити до порядку денного розгляд питань стосовно внесення змін до законів України "Про вибори народних депутатів України" та "Про публічні закупівлі". Президент нагадав, що що ці питання були визначені під час консультацій Президента України з Головою Верховної Ради України, його заступниками та головами депутатських фракцій (депутатських груп) щодо дострокового припинення повноважень Верховної Ради восьмого скликання.

Увечері 21 травня Голова Верховної Ради Андрій Парубій видав розпорядження "Про скликання позачергового пленарного засідання Верховної Ради України" 22 травня 2019 року о 12:00.

Глава Адміністрації Президента Андрій Богдан в ефірі телеканалу “112 Україна” зазначив, що президентський законопроект про вибори буде внесений до ВР вранці 22 травня.

Згідно з порядком денним, парламентарії 22 травня розглянуть два президентських законопроекти “Про внесення змін до закону України "Про вибори народних депутатів України" та “Про внесення змін до закону України "Про публічні закупівлі". Наразі на сайті Верховної Ради відсутні реєстраційні номери і тексти законопроектів. Зазначені відповідальні за законопроекти.

20 травня під час інавгураційної промови Зеленський оголосив про розпуск Верховної Ради.

У вівторок, 21 травня, він провів зустріч із керівництвом Верховної Ради та лідерами депутатських фракцій, під час якої, зокрема, запропонував внести зміни до закону про вибори народних депутатів, скасувавши мажоритарну систему і знизивши прохідний бар’єр із 5% до 3%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-