У РПР заявляють про відсутність підстав для розпуску Ради

У РПР заявляють про відсутність підстав для розпуску Ради

Укрінформ
Коаліція громадських організацій та експертів "Реанімаційний пакет реформ" закликає Президента України Володимира Зеленського відмовитися від дострокового припинення повноважень Верховної Ради VIII скликання у неконституційний спосіб.

Про це йдеться у заяві РПР.

"РПР закликає новообраного Президента України – гаранта додержання Конституції України – діяти виключно в межах своїх конституційних повноважень та, відповідно, відмовитися від дострокового припинення повноважень Верховної Ради України VIII скликання у неконституційний спосіб за відсутності для цього підстав", - наголошується в заяві.

Також коаліція РПР висловила переконання, що народні депутати мають невідкладно поставити питання конституційності указу Президента України про дострокове припинення повноважень ВР перед Конституційним судом у випадку його видання.

У РПР наполягають на відсутності підстав для дострокового припинення повноважень Верховної Ради.

Зокрема, як нагадали в коаліції громадських організацій та експертів, Президент може припинити повноваження Ради у випадках, якщо протягом одного місяця у Верховній Раді не сформовано коаліцію відповідно до статті 83 Конституції; якщо протягом шістдесяти днів після відставки Кабінету міністрів не сформовано персональний склад уряду і якщо протягом тридцяти днів однієї чергової сесії пленарні засідання не можуть розпочатися.

Водночас з 27 травня, відповідно до частини п’ятої статті 90 Конституції, повноваження парламенту VIII скликання не можуть бути достроково припинені, оскільки Конституція забороняє це робити в останні 6 місяців строку повноважень парламенту. Відповідно до принципу юридичної визначеності останні 6 місяців рахуються від конституційно встановленого строку повноважень парламенту – 5 років (частина перша статті 76 Конституції). Верховна Рада VIII скликання набула повноважень 27 листопада 2014 року, отже, останній день можливого дострокового припинення повноважень парламенту – 27 травня 2019 року, вказують в РПР.

З огляду на це Президент Зеленський, за наявності конституційних підстав для дострокового припинення повноважень ВР, має право розпустити Верховну Раду України з моменту вступу на посаду 20 травня до 27 травня, тобто до моменту, коли це право вже не може бути реалізованим, заявили експерти.

“Очевидно, що єдиним вірогідним випадком для дострокового припинення повноважень Верховної Ради України може бути відсутність парламентської більшості та неспроможність парламенту створити нову протягом місяця від моменту припинення її існування. Голова Верховної Ради України оголосив про припинення діяльності парламентської більшості 17 травня. Отже, до 16 червня Верховна Рада України має час для формування нової парламентської більшості, а у Президента з’явиться конституційна підстава для припинення повноважень парламенту VIII скликання лише після 16 червня і за умови нестворення такої більшості”, - підкреслюється в заяві. Щоправда, додали в РПР, така підстава для розпуску не може бути реалізована через обмеження права розпуску за 6 місяців до завершення строку повноважень Верховної Ради.

Читайте також: Зеленський підписав свій перший указ

Як повідомляв Укрінформ, 20 травня у своїй інавгураційній промові у парламенті Президент України Володимир Зеленський заявив, що розпускає Верховну Раду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-