У Раді на інавгурації буде близько тисячі людей, суфлера не встановлювали - розпорядник

У Раді на інавгурації буде близько тисячі людей, суфлера не встановлювали - розпорядник

Укрінформ
У залі засідань Ради не вносили суттєвих змін до церемонії інавгурації новобраного Президента Володимира Зеленського. У сесійній залі очікується близько тисячі гостей.

Про це розповів розпорядник інавгурації Президента Петро Боднар у ефірі телеканалу "1+1".

"Звучать фанфари. Спікер оголошує: "Зустрічайте Президента". Він заходить і йде прямо до трибуни, а потім займає місце за трибуною", - розповів Боднар.

За його словами, суфлер для Зеленського не встановлювали, але саму трибуну вдосконалили для зручності. "Оскільки трибуна сама, по суті, дуже масивна, було встановлене спеціальне підвищення, враховуючи особисті антропологічні розміри", - зазначив Боднар.

Він також розповів, що головні реліквії - Пересопницьке євангеліє і Конституцію України - до останнього триматимуть у сховку.

Напередодні тричі провели репетицію інавгурації: двічі із дублерами і один раз - із головними дійовими особами. "Після трьох репетицій залу провітрили, меблі наполірували. Усе готове до моменту, коли в ці двері увійде новообраний Президент", - сказав Боднар.

За його словами, промахи, допущені на інавгураціях попередніх президентів, враховані.

"Загалом у сесійній залі має вміститися десь тисяча людей. Почесні гості сидітимуть у правій ложі, де встановлені іменні таблички. Дружина і батьки Зеленського сидітимуть біля першого президента незалежної України Леоніда Кравчука", - зазначив розпорядник.

Як повідомляв Укрінформ, новообраний президент України Володимир Зеленський складе присягу на вірність українському народові на урочистому засіданні Верховної Ради у понеділок, 20 травня.

Читайте також: Кличко поїхав на інавгурацію Зеленського на велосипеді

За даними Міністерства закордонних справ, на церемонії інавгурації будуть присутні близько 60 іноземних гостей.

Серед них - 5 президентів: Латвії, Литви, Естонії, Грузії, Угорщини; віце-президент Туреччини, прем‘єр-міністр Молдови, глава парламенту Азербайджану; 4 віце-прем’єри: Білорусі, Румунії, Словаччини, Болгарії; 4 міністри: від США - енергетики, від Канади - оборони, від Франції - з питань Європи, від Польщі - глава МЗС.

Європейський Союз на церемонії інавгурації представлятиме віце-президент Європейської комісії Марош Шефчович, НАТО - помічник Генерального секретаря Альянсу посол Алехандро Алваргонзалес. До складу делегації США на чолі з міністром енергетики Ріком Перрі увійшли також спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер, посол США в ЄС Гордон Сондланд, директор Департаменту європейських справ у Раді нацбезпеки США Олександр Відман, та виконувач обов'язків голови дипломатичної місії США в Україні Джозеф Пеннінгтон.

Від ФРН на інавгурації буде присутній колишній федеральний президент Крістіан Вульфф.

Чеську Республіку представить голова Сенату (верхньої палати) парламенту Ярослав Кубера, Велику Британію - міністр у справах Співдружності і ООН лорд Тарік Ахмад.

Уряд Японії відправив на інавгурацію спеціального посланника прем'єр-міністра Японії Кійохіко Тояма.

Очікується, що після інавгурації в парламенті Зеленський візьме участь у церемонії представлення командувачів видів Збройних сил України та церемонії підняття Державного прапора України.

Потім Президент і його дружина привітають глав іноземних делегацій, після чого Зеленський побуває на прийомі для глав іноземних делегацій.

Зеленський був обраний Президентом України на чергових виборах 21 квітня 2019 року, за нього проголосували 73,22% виборців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-