Меркель обіцяє обговорити з Зеленським транзит газу після запуску Nord Stream 2

Меркель обіцяє обговорити з Зеленським транзит газу після запуску Nord Stream 2

Укрінформ
Канцлер ФРН Ангела Меркель пообіцяла обговорити з новообраним Президентом України Володимиром Зеленським питання збереження транзиту газу через Україну після побудови газопроводу "Північний потік-2".

Водночас вона висловила впевненість, що Єврокомісія не може зупинити цей газопровід, повідомляє DW.

"Проект практично повністю схвалений", - заявила Меркель в середу ввечері.

При цьому канцлер визнала, що нова газова директива ЄС дає Єврокомісії можливість опротестувати проект, проте не завадить йому.

"Ключовим моментом" при будівництві нового газопроводу, на думку Меркель, є роль України. "Україна повинна залишатися транзитною країною, попри "Північний потік", - вважає канцлер. Вона пообіцяла обговорити це питання з новообраним українським президентом Володимиром Зеленським.

Те, що проти "Північного потоку-2" виступає провідний кандидат на посаду голови Єврокомісії від консервативної Європейської народної партії Манфред Вебер, Меркель пояснила його повагою до позиції країн Східної Європи, які побоюються цього проекту. "Але загалом я вважаю, що він (газопровід "Північний потік-2" - ред.) є прийнятним", - наголосила канцлер.

Як повідомляв Укрінформ, в Сенаті США 13 травня було зареєстровано законопроект про запровадження санкцій щодо компаній, причетних до будівництва російського газопроводу "Північний потік-2". Законопроект містить вимогу запровадити санкції стосовно осіб, задіяних в певних видах робіт і послуг, які є критичними для завершення "Північного потоку-2", зокрема послуги глибоководної прокладки труб.

Проект "Північний потік-2" передбачає будівництво нової нитки газопроводу від узбережжя РФ через Балтійське море до Німеччини на додачу до "Північного потоку", який вже діє. Як передбачається, потужність "Північного потоку-2" становитиме 55 млрд кубометрів газу на рік, його довжина - понад 1,2 тис. км. Загальна вартість проекту оцінюється в 9,5 млрд євро.

Читайте також: У команді Зеленського припускають виплату Коломойському $2 мільярдів за ПриватБанк

Чотири країни - Фінляндія, Швеція, Німеччина та РФ - схвалили будівництво трубопроводу. Данія наразі відмовила Газпрому та вимагає від компанії, що будує "Північний потік-2", зробити оцінку екологічного впливу третього варіанту маршруту газопроводу, який проходитиме в ексклюзивній економічній зоні Данії.

Газопровід будує російський Газпром спільно з європейськими компаніями Engie, Uniper, OMV, Shell і Wintershall.

Україна виступає проти будівництва "Північного потоку-2" через можливу втрату статусу транзитної держави. Крім того, противниками "Північного потоку-2" є США, Польща і країни Балтії, які застерігають, що ЄС потрапить у залежність від російського газу. Втім, у Німеччині заявляють, що цей проект - економічний, а не політичний.

Фото: dpa

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-