Ллойд Аксворсі, глава канадської спостережної місії за виборами в Україні
Відкритість та прозорість українських виборів викликають захват
16.05.2019 09:00

На час проведення першого та другого турів виборів Президента України, Канада надіслала до нашої країни близько 150 спостерігачів. Своєю присутністю та щоденними звітами вони додавали українським виборам ще більшої легітимності в очах міжнародної спільноти. Їх неупереджений сторонній погляд також дав змогу підготувати ряд рекомендацій щодо покращення майбутніх голосувань.

Із першого ж дня місію очолював відомий канадський політик, колишній міністр закордонних справ Ллойд Аксворсі, який використав свій багатий досвід для організації ефективної роботи довго- та короткотермінових спостерігачів. Пан Аксворсі поспілкувався із пресою після завершення свого другого цього року українського відрядження.

СПОСТЕРЕЖНІ МІСІЇ ДАЮТЬ ЗМОГУ РЕАЛІЗУВАТИ ГРОМАДЯНСЬКУ ДИПЛОМАТІЮ

- Пане Аксворсі, яку думку про демократичні процеси в України ви склали після двох візитів до країни під час виборів?

- По-перше, я б хотів офіційно привітати новообраного президента Зеленського. Він, безперечно, здобув прихильність понад 70% виборців і отримав дійсно видатний мандат довіри. Однак, тепер він також зіткнеться із проблемою виправдання цих очікувань, що зумовить цікаві “гірки”. Якщо говорити про самі вибори, то в нашій команді “у полях” постійно перебували 150 осіб, які доповідали щокілька годин, використовуючи електронну систему нотування різних характеристик: чи відкрилися виборчі дільниці, чи відбулися порушення і т.і. Загалом більше 95% отриманих нами звітів були позитивними. Я особисто відвідав у день виборів кілька дільниць і надихнувся самовідданими людьми, які якісно забезпечували реалізацію права голосу. Україна веде війну, вона стикається з різними цифровими інформаційними втручаннями й має інші проблеми, такі як олігархи чи недостатня прозорість процесів. Однак, їй вдалося створити дуже хорошу виборчу систему, що сприяє збільшенню довіри та впевненості. Я радий, що Канада долучилася до цього.

- Чим, на вашу думку, міжнародні спостережні місії за виборами є важливими? 

- Більше 200 канадців на добровільних засадах тим чи іншим чином долучилися до спостереження за виборами в Україні. Люди покинули роботу й навчання, аби приїхати до іншої держави й надати стороннє почуття впевненості й довіри під час голосування. Це було дуже цінно. Як на мене, подібні спостережні місії є чудовим шляхом просування “громадянської дипломатії”. Канадці були залучені до процесу голосування в Україні і допомогли вирішити деякі проблеми. Після завершення виборів та приходу до влади нового президента, Канада отримала нового партнера, з яким варто працювати. Настав час освіжити наші відносини. Існують речі, які слід втілити в Україні, аби допомогти їй зберегти імпульс.

СУТТЄВО ЗБІЛЬШИТИ УЧАСТЬ У ВИБОРАХ ЖІНОК НЕ ВДАЛОСЯ

- Які аспекти голосування в Україні викликали ваше невдоволення?

- У питанні збільшення участі жінок у голосуванні прогресу досягнуто не було. Гендерне питання взагалі не обговорювалося детально гендерними та ЛГБТ організаціями. Наразі в українському політичному дискурсі цьому немає місця. З точки зору уряду Канади, в цьому питанні треба робити більше. Ми також відмітили перепони на шляху волевиявлення внутрішньопереміщених осіб, яких в Україні нараховується півтора мільйона. ЦВК спробувала допомогти їм, створивши спеціальні виборчі дільниці поблизу із Кримом та на Сході, однак запроваджені росіянами та їх друзями жорсткі правила перетину лінії зіткнення - що треба було зробити мінімум двічі - віднадили багатьох людей. Ці два проблемні питання ми радимо вирішити перед парламентськими виборами.

- Яка позиція місії щодо роботи під час виборів ЗМІ?

- Занепокоєння стосовно політики медіа існують, при чому не лише з точки зору Канади. Більшість ЗМІ в Україні належать олігархам, які використовують їх для трансляції власних поглядів. Українці належним чином осягнули важливість виборів та їх цілісності, але демократія - це не лише голосування. Демократія - це також дискусії, дебати й доступ до інформації, а в цих аспектах є певні конфлікти. В одному з наших звітів ми звернули увагу на деякі дуже тривожні тренди у ЗМІ. Йшлося про новини та коментарі, що заперечували необхідність проведення прес-конференцій, брифінгів тощо. Мені це дуже нагадує те, що ми в Канаді чуємо від нашого південного сусіда, а також від деяких інших урядів, що вбачають обмеження свободи слова та доступу медіа одним із способів збільшення контролю. Коли лідери приходять до влади на хвилі популістських рухів, завжди існує ризик, що уряд спробує обмежити конституційні, демократичні права, в зміцненні яких ми всі зацікавлені.

- Ви згадали про ризик обмеження владою конституційних принципів, не назвавши при цьому команди Зеленського. Чи занепокоєні ви, що новообраний президент України може піти на таке?

- Деякі заяви його речника були для нас тривожними, причому кілька громадських організацій мали таке ж враження. Він заперечував необхідність покладання на традиційні медіа та стверджував про можливість ведення політики іншим чином. Відомо також, що доступ до кандидата протягом виборчого періоду не надавався. Щоправда, з часом це змінилося, коли була дана прес-конференція.

КАНАДІ Є ЧОГО ПОВЧИТИСЯ В УКРАЇНИ

- Напередодні українських виборів ширилося багато чуток про загрозу іноземного втручання у цей демократичний процес. Чи розглядали ви таку проблему?

- Якщо говорити про іноземне втручання, то проблема існує. Канадські медіа не приділяють цьому аспекту великої уваги, вважаючи його “помилковою тривогою”, але це не так. Україна вже більше п’яти років має із цим справу та повідомляє про сотні мільйонів доларів, витрачених росіянами на цифрові гібридні війни, в яких вони дуже сильні.

У другому турі інтенсивність таких дій зменшилася, оскільки не було нагальної потреби просувати одного кандидата на противагу іншому - вибори і так йшли у бажаному їм напрямі, однак веб-сайти, що розпалюють ненависть та закликають до протестів, досі існують. Утім, один важливий аспект, про який я доповідатиму канадському уряду, це те, що українці створили дуже якісну систему раннього попередження про можливі ускладнення чи перешкоджання виборами. Завдяки цьому їм вдалося провести голосування переважно без інцидентів. Як на мене, ми також можемо провести подібну підготовку. Загалом, проведення чесних та справедливих виборів в умовах війни й зовнішнього втручання є справжнім досягненням.

- Ви якось сказали, що Канаді слід винести із виборів в Україні кілька важливих уроків, з огляду на наближення власного волевиявлення (наприкінці жовтня канадці обиратимуть членів федерального парламенту ). Що ви мали на увазі?

- Україна застосувала до власної виборчої системи кілька дуже сучасних та інноваційних підходів. Наведу лише один приклад, з яким я особисто стикався протягом власної політичної кар’єри. Як створити для людей з обмеженими фізичними можливостями умови для голосування? Аби зарадити цьому, існує поштове голосування абощо. Однак, українська ЦВК придумала мобільні виборчі дільниці, що є чудовою ідеєю. Право голосу є вкрай важливим і дуже позитивно, що його дозволяють реалізовувати. Також безпекові аспекти голосування були добре продуманими. Я вже казав раніше про цікаві технології та навички, що дали змогу реагувати за раннього попередження. Як на мене, це значно краще, ніж діяти лише після того, як трапилося щось значне й погане.

ВІДНОСИНИ З УКРАЇНОЮ МОЖУТЬ СТАТИ КЛЮЧОВИМИ ДЛЯ КАНАДИ

- В якому напрямі розвиватимуться відносини між Канадою та Україною після обрання нового президента?

- Після завершення виборів я ще провів деякий час в Україні, збираючи думки щодо цього. Поглядів дуже багато, але є й певні тренди. Той факт, що Канада зайняла дуже активну позицію у підтримці виборів в Україні, буде великим плюсом. До того ж, з Оттави було виділено близько 26 млн доларів не лише на відправку спостережної місії, але й на сприяння самому голосуванню, проведення навчань, опитувань тощо. Із спілкування з урядовцями, громадським сектором та пересічними громадянами на виборчих дільницях я зробив висновок, що Канада користується величезною довірою. Ми створили собі хорошу репутацію, однак, аби бути гідним союзником - треба працювати над цим. Іноді нас розчаровують відносини навіть із власними сусідами, але українці переважно рішуче налаштовані бути більш залученими до міжнародних дій Заходу. Звісно, Росія теж має певний твердий намір, тож можна очікувати перешкоджання. В Україні також є питання з олігархами, що є перешкодою на шляху до більшої відкритості операцій. Українцям доведеться знайти рішення цих проблем, і ми працюємо над цим разом із ними. Єдино правильної відповіді у нас, щоправда, немає.

- Наскільки українська сторона сприяла виконанню обов’язків канадськими спостерігачами? Чи стикалися ви з перешкоджанням?

- Ми ніколи не стикалися із подібним, натомість мали стовідсоткову співпрацю й, більш того, заохочення. Вибори були засновані на принципах відкритості та прозорості - я був приємно вражений.

- За кілька місяців Україну чекають ще одні вибори, цього разу - до парламенту. Чи маєте намір знову відвідати нас?

- Так, я поїду в Україну на ці вибори, які будуть дуже цікавими для країни. Я вбачаю вибори в Україні, обрання нового президента, відверту демонстрацію bona fides роботи демократії як важливу можливість для Канади стати дійсно близьким партнером України. Міністр закордонних справ Христя Фріланд багато для цього робить, багато канадців згрупувалися навколо цього також. Ці відносини можуть стати для нас дуже важливими в Євразії й дати змогу разом працювати над вирішенням спільних проблем.

Максим Наливайко, Оттава.

Фото: CANADEM

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-