Екс-власнику

Екс-власнику "Енергомережі" Крючкову повернули паспорт — він вже у Німеччині

Укрінформ
Екс-власнику компанії "Енергомережа" Дмитру Крючкову повернули закордонний паспорт, і він зміг повернутися до Німеччини, де перебував до екстрадиції в Україну.

Про це стало відомо з інтерв'ю Крючкова "Економічній правді".

Зазначається, що повідомлення про отримання паспорта екс-власник "Енергомережі" отримав під час інтерв'ю з журналістом ЕП у Києві.

Крючков запевняє, що екстрадиції, як такої, не було.

"Я подав заяву на повернення самостійно 8 березня. Є процедура. Я під присягою підтвердив своє добровільне рішення, а сторона захисту відмовилася від існуючого правового статусу", - сказав Крючков.

За словами фігуранта розслідування про корупцію у сфері енергетики, у нього також є паспорт політичного біженця.

"Це міжнародний паспорт. Він виданий РФ, але за погодженням з європейською стороною. Просто я перебував на той момент на території РФ. Це паспорт для переміщення між кордонами - я без віз перетинаю кордон. Він має статус згідно з Конвенцією про права біженця від 1958 року. У всьому світі таких паспортів приблизно 1 200 штук", - заявив Крючков.

Читайте також: За екс-депутата Крючкова внесли 7 мільйонів застави, він залишив СІЗО

"Повертаючись в Україну, під присягою суду Німеччини я відмовився від прав, які дають цей статус і паспорт. Це була вимога німецької сторони", - додав він.

Як повідомлялося, 17 квітня Солом’янський райсуд столиці обрав голові правління ПрАТ «КХ «Енергомережа» Дмитру Крючкову запобіжний захід у вигляді 45 днів тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 7 млн грн. Згодом він вийшов на волю під заставу.

Крючкова затримали в Німеччині 14 квітня 2018 року, а після випустили під заставу.

У 2016 році екс-нардепа було оголошено у розшук. Він проходить фігурантом у справі про виведення коштів з компанії "Запоріжжяобленерго", в якій понад 60% акцій належать державі. За версією слідства, Крючков є організатором схеми, за якою ВАТ "Запоріжжяобленерго" та ДП "Енергоринок" завдали шкоди на загальну суму понад 346 млн грн.

Крючков обирався депутатом до Верховної Ради п'ятого скликання від Блоку Юлії Тимошенко, був членом комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-