Гармс і Тарасюк зробили спільну заяву з нагоди 10-річчя Східного партнерства

Гармс і Тарасюк зробили спільну заяву з нагоди 10-річчя Східного партнерства

Укрінформ
Програма Східного партнерства, заснована 10 років тому, приносить користь країнам-учасницям і може відкрити двері до Європейського Союзу.

Про це йдеться в спільній заяві співголів Парламентської Асамблеї «Євронест» Ребекки Гармс і Бориса Тарасюка, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Повністю визнаючи важливість Східного партнерства для стабільності і процвітання нашого континенту в цілому, ми також хотіли б підтвердити нашу конкретну підтримку європейських устремлінь трьох асоційованих східних партнерів - Грузії, Молдови та України. Будь-яка європейська держава може подати заявку, щоб стати повноправним членом ЄС, за умови, що вона відповідає копенгагенським критеріям. Ми вважаємо, що Угоди про асоціацію, підписані з цими країнами, не є кінцевою метою їх відносин з ЄС, але їх реалізація є шляхом до ЄС», - йдеться в заяві.

У ній наголошено на важливості в цьому питанні програми «EasternPartnershipPlus» (EaP+).

Що стосується Вірменії, то всеосяжна й розширена Угода про партнерство з цією країною поглиблює її відносини з ЄС. Початок переговорів про нову всеосяжну угоду з Азербайджаном демонструє, що Східне партнерство ефективне при збереженні необхідного акценту на основних цінностях. Продовження політики «критичної участі» щодо Білорусі життєво важливе для інклюзивності Східного партнерства, додали Гармс і Тарасюк, які вважають, що з часом буде створено умови для участі Білорусі в парламентській асамблеї «Євронест».

Читайте також: Могеріні впевнена, що ЄС відреагує на російську "паспортизацію" Донбасу

У заяві зазначено, що запущене в травні 2009 року як спільне починання країн-членів ЄС, інституцій ЄС і його східних сусідів Східне партнерство - засноване на спільних цінностях і взаємних інтересах, у дусі спільної відповідальності, щоб принести відчутні переваги для громадян по всьому континенту. "Тепер ми можемо похвалитися десятиліттям спільних досягнень, і з нетерпінням чекаємо на подальше поглиблення і зміцнення цих відносин", - йдеться в заяві.

У ній наголошується, що майбутні зусилля мають бути спрямовані на досягнення 20 результатів до 2020 року в галузі економіки, управління, зв'язку та суспільства. «Євронест» готовий вносити свій внесок у забезпечення стійкої основи для міжпарламентського співробітництва на багатосторонньому рівні, надаючи необхідну демократичну легітимність Східному партнерству й доповнюючи цінні контакти між Європейським парламентом і національними парламентами країн-учасниць.

Гармс і Тарасюк упевнені, що Європейський парламент продовжить брати активну участь у підтримці демократичних процесів і реформ, які проводяться східними партнерами, а також проводитиме моніторинг та оцінку прогресу, досягнутого на цьому шляху, надаючи допомогу і сприяння.

Заяву озвучено в рамках зустрічі на рівні міністрів закордонних справ, присвяченій 10-річчю Східного партнерства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-