Кириленко закликає Зеленського виступити на захист мовного закону

Кириленко закликає Зеленського виступити на захист мовного закону

Укрінформ
Віце-прем'єр-міністр В'ячеслав Кириленко закликав новообраного президента Володимира Зеленського виступити на захист Закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної".
Про це Кириленко написав у Twitter.

"Було б добре, якби обраний Президент Зеленський, так само емоційно, як до ВР щодо своєї інавгурації, звернувся до Окружного адмінсуду, який може заборонити підписувати Закон про мову. Кому, як не щойно обраному Главі держави, виступити на захист державної мови?! Чи це не важливо?" - написав Кириленко.

Читайте також: Окружний адмінсуд Києва відмовився розглядати позов щодо закону про мову

Як повідомляв Укрінформ, раніше Окружний адміністративний суд Києва (ОАСК) отримав заяву від ГО "Інститут правової політики та соціального захисту імені Ірини Бережної" про забезпечення позову до Голови Верховної Ради Андрія Парубія щодо заборони підписувати закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Позивач просить суд у порядку забезпечення адміністративного позову заборонити спікеру та будь-кому з народних депутатів і працівників Апарату ВР вчиняти будь-які дії, спрямовані на підписання "мовного" закону, направлення його на підпис Президентові та подальше офіційне опублікування.

Наразі суд вирішує питання щодо наявності правових підстав для вжиття заходів забезпечення позову до подання відповідного позову до ОАСК.

Верховна Рада 25 квітня ухвалила закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Президент Петро Порошенко пообіцяв підписати закон відразу після надходження його на підпис. Того ж дня народні депутати від "Опозиційного блоку" зареєстрували у Верховній Раді два проекти постанови про скасування закону про функціонування української мови як державної. Згідно з регламентом Голова Верховної Ради не може підписати закон доти, доки парламент не проголосує ці проекти постанов.

Варто також нагадати, що сам Зеленський ще 25 квітня заявив, що після його вступу на посаду Президента України буде зроблено ретельний аналіз закону про мову на предмет дотримання в ньому конституційних прав та інтересів усіх громадян України.

Зазначимо також, що Окружний адміністративний суд Києва останнім часом ухвалив низку суперечливих рішень, зокрема заборонив призначати членів ВРП за президентською квотою; визнав незаконною націоналізацію ПриватБанку; зупинив дію розпорядження уряду щодо оголошення конкурсу на посаду голови митниці; заборонив Державному бюро розслідувань проводити конкурс до Ради громадського контролю, а також призупинив процес перейменування Української православної церкви (Московського патріархату), відповідно до ухваленого в грудні 2018 року закону).

Повідомлялося також, що 34 судді ОАСК, включно із головою Павлом Вовком та суддями, які визнали незаконною націоналізацію ПриватБанку, не з’явилися на обов’язкове кваліфікаційне оцінювання, тому що нібито захворіли.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-